Ehkäisyn etulinjassa – Myös apteekit sanovat stop diabetekselle
- 28.08.2017 at 09:09
Apteekit kannustavat ihmisiä kartoittamaan riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen osana valtakunnallista StopDia-hanketta.
Apteekit kannustavat ihmisiä kartoittamaan riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen osana valtakunnallista StopDia-hanketta.
Tämä ajatus motivoi toista merkittävää suomalaista tutkimushanketta, viime vuonna käynnistynyttä StopDiabetes-hanketta, jossa myös apteekit ovat mukana rekrytoimassa tutkittavia.
Hanke selvittää, mitkä ovat parhaat keinot tukea yksilön elintapoja. Samalla se pyrkii luomaan toimintamallin tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi.
Ei siis ihan pieni tavoite!
Mutta ihan pienet eivät ole uhkatkaan: Arviolta noin joka kolmannella suomalaisella aikuisella on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Diabeteksen hoitokulut ovat jo nyt 15 prosenttia terveydenhuollon menoista, ja ilman selvää suunnanmuutosta ne todennäköisesti kasvavat.
Apteekit kannustavat tekemään riskitestin
StopDia-tutkimus jatkuu vuoteen 2019 asti Päijät–Hämeen, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitoipiirien alueella. Mukaan on toistaiseksi lähtenyt noin 30 apteekkia tutkimusalueilta.
Apteekissa tavoitteena on tunnistaa sairastumisriskissä olevat ja kannustaa heitä tekemään riskitesti StopDian verkkosivuilla.
Kansainvälisten tutkimustulosten perusteella apteekit toimivat tehokkaana väylänä diabetesriskissä olevien henkilöiden tunnistamisessa.
– Yksi keskeinen kanava diabetesriskissä olevien tavoittamiseen on Suomen laaja apteekkijärjestelmä, sillä apteekeilla on asiakaskontakteja noin 60 miljoonaa vuodessa, muistuttaa tutkimusryhmän jäsen, ravitsemusterapeutti Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.
Apteekit: Tämä on hieno mahdollisuus auttaa
Mukaan lähteneet apteekit tiedostavat mahdollisuutensa hyvin.
– Apteekki on erittäin hyvä kanava informoida ihmisiä kansansairauksista. Me tavoitamme monet jo ennen kuin he sairastuvat ja voimme neuvoa, miten sairastumisriskiään voi pienentää, Myrskylän apteekin apteekkari Rita Heinonen toteaa.
Hankkeen materiaalia on esillä apteekissa, ja apteekin käytössä on diabeteksen riskitesti. Jotkut asiakkaista kiinnostuvat ja kyselevät hankkeesta itse, mutta apteekki pyrkii ottamaan aiheen itsekin esille potentiaalisten riskiryhmäläisten kanssa.
– Kerromme tutkimuksesta esimerkiksi verenpainelääkettä hakeville tai esimerkiksi ihmisille, jotka hakevat vanhemmilleen diabeteslääkkeitä, Heinonen kertoo.
Myös Heinolan Keskusapteekin apteekkari Merja Aaltonen näkee hankkeessa paljon mahdollisuuksia todella auttaa ihmisiä.
– Sairauksien ennaltaehkäisy on pitkään ollut erityinen kiinnostukseni kohde. Se vähentää ihmisten kärsimystä eniten, mutta on samalla yhteiskunnan resursseja ja varoja säästävää, hän toteaa.
Aaltonen uskoo, että apteekkiin ihmisen on usein helpompi tulla kartoittamaan riskiään kuin terveyskeskukseen.
– Meillä on paljon hankkeen materiaalia esillä, ja pidämme sen ympäriltä teemapäiviä, mutta tärkeintä on, että ihmisillä on apteekissa aina mahdollisuus aitoon henkilökohtaiseen kontaktiin. Toinen ihminen on kuitenkin se tärkein houkutus myös riskin kartoittamisessa, hän sanoo.
Kuvassa Heinolan Keskusapteekin farmaseutti Ilkka Halonen juttelemassa asiakkaan kanssa.
Lahden Kivimaan apteekissa on huomattu, että ihmisten kannustaminen on melko helppoa.
– Suuri osa riskipotilaista on jo tiedostanut kuuluvansa todennäköiseen riskiryhmään. He tekevät mielellään testin, kunhan asian ottaa heidän kanssaan puheeksi, apteekin proviisori Olli Salin kertoo.
Haasteellisempaa on saada ne potilaat mukaan, joiden hoitomyöntyvyys on muutenkin lääkityksiin huono, Salin jatkaa.
Myös hän uskoo, että apteekit pystyvät jatkossakin tekemään kansanterveydellisesti merkittävää neuvontatyötä.
– Olen aina mielissäni, kun pääsemme tekemään yhteistyötä esimerkiksi terveydenhoitoalan opiskelijoiden kanssa. Apteekki kun on matalan kynnyksen palvelupiste, jossa kysyminen on helppoa, niin farmaseuteilta, kuin muilta ammattilaisilta, hän muistuttaa.
Kuopion Niiralan apteekin proviisori Henna Ylikankaan mukaan oman diabetesriskin kartoittamiseen kannustava toimintatapa voisikin olla apteekeissa pysyvä.
– Apteekissa on paljon osaamista, jota ei vielä hyödynnetä riittävästi. Oman diabetesriskin kartoittamiseen kannustava toimintatapa voisi olla pysyvä, sillä riskitestin tekemiseen voi rohkaista muun lääkeneuvonnan ohessa ja pitämällä apteekissa näkyvillä aiheeseen liittyvää materiaalia, hän sanoo.