Hyppää sisältöön

Espoo on kehittänyt vanhuspalveluidensa lääkitysturvallisuutta ja aikoo edellyttää koneellista jakelua myös käyttämiltään hoivayrityksiltä.

Espoo on jaellut lääkkeet omissa hoivayksiköissään koneellisesti jo toistakymmentä vuotta. Nyt se pohtii, pitäisikö annosjakelua vaatia myös ostopalveluilta.

Espoo hankkii 75 prosenttia Espoon hoivapalveluistaan yrityksiltä, joten kyse on merkittävästä ehdosta. Sopimusehtoja voidaan muuttaa, kun kilpailutukset ensi vuonna alkavat.

–Käymme tästä nyt vakavaa keskustelua, ja enemmistö on sen puolella, että meidän tulee vaatia sopimuskumppaneiltamme lääkkeiden koneellisen annosjakelun käyttämistä, kertoo Espoon vanhuspalveluiden johtaja Matti Lyytikäinen.

Lyytikäinen arvioi, että sopimusyksiköistä vain viidesosa jakelee lääkkeet koneellisesti.

Koneellinen jakelu lisää turvallisuutta

Yksityisesti tuotettujen hoivapalveluiden puutteet ovat olleet julkisuudessa näkyvästi, ja iso osa niistä on koskenut lääkitystä.

Espookin joutui vuonna 2017 rajoittamaan vanhusten ohjausta Attendon Helmeen. Yksi syy oli lääkitysturvallisuudessa havaitut ongelmat.

Espoo siirtyi koneelliseen annosjakeluun omissa hoivayksiköissään jo 2007, kymmenen vuotta myöhemmin palvelu laajennettiin myös kotihoitoon. Lyytikäisen mukaan annosjakelua on tarkoitus lisätä, koska se parantaa turvallisuutta merkittävästi.

Esimerkiksi kotihoidossa lääkkeiden jakovirheet puolittuivat. Samalla haitta- ja vaaratapahtumien eli HaiPro-ilmoitusten määrät kasvoivat.

Raportointiinkin ehkä tiukennus

HaiPro on potilas- ja asiakasturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointimenettely, jota käytetään yleisesti etenkin julkisessa terveydenhuollossa.

– Tavoitteenamme on saada ilmoituskynnystä laskemaan yhä eli saada lisää ilmoituksia. Haluamme, että jatkossa myös kaikki läheltä piti -tilanteen raportoidaan, ja pääsemme kehittämään potilasturvallisuutta analysoitujen tietojen avulla.

Vastaavaa avoimuuden ja virheistä oppimisen kulttuuria kaivataan nyt myös kritiikin kohteeksi joutuneilta hoivapalveluyrityksiltä.

Espoo saa sopimuskumppaneiltaan tiedon vain vakavista vaaratapahtumista, mutta niiden avulla potilasturvallisuuden järjestelmällinen kehittäminen ei onnistu.

– Voi olla, että myös tähän tulee muutos ja edellytämme jatkossa HaiPro-ilmoitusten käyttöönottoa ja seurantaa myös ostopalveluyrityksiltä.

Hiomista riittää yhä

Annosjakelu ei ratkaise kaikkia ongelmia, vaan jokainen lääkkeiden säilytykseen ja jakeluun kuuluva vaihe on syytä varmistaa. Espoonlahden kotihoidon yksikössä aloitettiin viime vuonna kokeilu, jossa prosesseja kehitetään apteekin kanssa.

Kyse on apteekkien tarjoamasta Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelusta. Se koostuu neljästä riskienhallinnan työkalusta, joiden avulla tarkastellaan yksikön koko lääkitysprosessin turvallisuutta.

Espoonlahdessa tehtyjä havaintoja viedään koko Espoon alueella.  

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times