Hyppää sisältöön

Päivitetty 13:08 EY-tuomioistuimen mukaan apteekkien kansalliset omistusrajoitukset eivät ole EU:n perustamissopimuksen vastaisia. Se otti kantaa Italiassa ja Saksassa käytössä oleviin apteekkien omitusrajoituksiin tiistaina (19.5.).

Tuomioistuin katsoo, että vaikka omistusrajoitukset estävät apteekkien vapaata perustamista ja pääomien vapaata liikkumista, ne ovat silti oikeutettuja ja jäsenvaltioiden päätettävissä, kun tavoitteena on varmistaa laadukas ja luotettava lääkejakelu.

Tuomioistuimen ratkaisu painottaa sitä, että lääkkeet eivät ole mitä tahansa tuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa myös vakavaa haittaa terveydelle. Se viittaa päätöksessään myös lääkkeiden liialliseen ja virheelliseen käyttöön ja lääkekustannusten hallintaan.

Tuomioistuin toteaa, että vaikka proviisoriomistajankin tavoitteena on tuottaa voittoa, hänen on otettava apteekin pidossa huomioon myös ammatilliset lähtökohdat.

Tuomioistuin yhtyi siten ratkaisussaan julkisasiamiehensä Yves Botin viime joulukuussa tekemään ratkaisuehdotukseen. Bot katsoi, että apteekkijärjestelmä, jossa apteekin voi omistaa kuka tahansa, johtaa helposti intressiristiriitoihin omistajan ja apteekista ammatillisessa vastuussa olevan proviisorin kesken. Botin mukaan proviisoriomisteinen järjestelmä estää ongelmia jo ennakolta ja takaa parhaiten sen, että apteekkitoimintaa ohjaavat ensisijaisesti ammatilliset eivätkä taloudelliset intressit.

Komissio hävisi pitkän kiistan

Tuomioistuin hylkäsi siten EU:n komission nostaman kanteen Italiaa vastaan. Italiassa apteekkeja voivat omistaa vain proviisorit yksin tai yhdessä. Komissio katsoi haasteessaan, että apteekkien omistusrajoitukset ovat EU:n perustamissopimuksen vastaisia. Tuomioistuin oli toista mieltä. Tuomioistuin ratkaisi samalla Saksassa vireillä olleen apteekkien omistuskiistan todeten, että EU:n perustamissopimuksen artiklat eivät estä Saksaa rajoittamasta apteekkien omistamista.

Komissio ehti käynnistää apteekkien omistajiksi haluavien lääketukkujättien innoittamana useita apteekkien omistamista, perustamista ja sijoittumista koskevia prosesseja myös muita EU-maita vastaan. Useimmat niistä rauennevat nyt, kun tuomioistuin linjasi sisämarkkinasäännösten ja läheisyysperiaatteen suhdetta apteekkiasioissa. EU:n jäsenmaat saavat siten jatkossakin päättää itse omista apteekkijärjestelmistään. (EK)

Lue myös pääkirjoitus arrow-green.jpg

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times