Hyppää sisältöön

Farmasialiiton mukaan itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentaminen ei tue rationaalista lääkehoitoa.

– On vaikea nähdä, mitä merkittävää hyötyä tai säästöjä itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen toisi lääkkeiden käyttäjille tai yhteiskunnalle. Päinvastoin viivästynyt hoitoon ohjaus sekä lisääntyvä ja epätarkoituksenmukainen lääkkeiden käyttö voivat kasvattaa asiakkaan lääkekustannuksia ja lääkehoidon haittoja, huomauttaa puheenjohtaja Maija Pirttijärvi.

Esimerkiksi Ruotsissa itsehoitolääkkeiden myyntikanavien laajentaminen on kasvattanut voimakkaasti apteekkien ulkopuolella myytävien lääkkeiden myyntiä ja käyttöä.

Farmasialiiton näkemyksen mukaan lisääntyvä lääkkeiden käyttö ja puutteellinen lääkehoidon tarpeen arviointi ja neuvonta lisäävät muun terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.

Itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamista tulee Farmasialiiton mukaan käsitellä osana apteekkitalouden ja -sääntelyn kokonaisuudistusta, jotta voidaan arvioida muutoksen vaikutuksia laajempaan kokonaisuuteen.

Myyntikanavan laajentamiseen liittyy huomattava määrä valikoimaan, valvontaan, lääkeneuvontaan ja -turvallisuuteen sekä hinnoitteluun ja verotukseen liittyviä lainsäädännöllisiä muutostarpeita. Kesken on useita selvitystöitä, kuten apteekin lakisääteisen lääkeneuvonnan määrittelytyö, jotka tulee Farmasialiiton mukaan huomioida osana kokonaisuudistusta.

Ammattilainen ei myy turhia lääkkeitä

Farmasialiitto selvitti alkuvuonna jäsenistönsä näkemyksiä itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamisesta. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet ilmaisivat huolensa lääkeneuvonnan toteutumisesta.

Apteekkien farmaseuttinen henkilöstö osaa arvioida lääkkeen tarpeellisuutta, valita oikean lääkkeen ja varmistaa, että se sopii yhteen muiden asiakkaan käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

– Ennen kaikkea farmasian ammattilaiset osaavat jättää lääkkeen myymättä ja tarvittaessa ohjata asiakkaan lääkärin puheille, toisinaan jopa suoraan päivystykseen. Kaikki eivät tarvitse laajaa neuvontaa, mutta onko meillä varaa olla antamatta ohjausta heille, jotka sitä todella tarvitsevat, Pirttijärvi kysyy.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkaisi eilen arvionsa itsehoitolääkkeiden myyntikanavan laajentamisesta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 27 times
Said to be thoughtful 1 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times