Farmasiaviikolla kurkistetaan apteekin reseptitiskin taakse
- 22.09.2020 at 08:58
Maanantaina alkaneella Farmasiaviikolla kerrotaan, mitä asiantuntijatyötä apteekin reseptitiskin takana tehdään.
Eilen alkaneella Farmasiaviikolla kerrotaan, mitä asiantuntijatyötä apteekin reseptitiskin takana tehdään, ennen kuin ohjetarra liimataan lääkepakkaukseen ja ojennetaan asiakkaalle.
Suomen apteekeissa järjestettävä teemaviikko antaa tänä vuonna mahdollisuuden kurkistaa tiskin toiselle puolelle ja tuo esiin apteekin digitaalisuutta.
Ennen kuin farmaseutti tai proviisori liimaa tarran lääkepakkaukseen reseptintoimituksessa hän on ehtinyt tehdä monta asiaa ja tarkastusta.
– Reseptin toimittaminen apteekissa on paljon muuta kuin vain paketin ojentamista tiskin yli. Tarran liimaaminen lääkepakkaukseen on vain jäävuoren huippu, kuvailee Apteekkariliiton Brand Manager, proviisori Elina Aaltonen.
Farmasiaviikolla 21.-27.9. apteekkien asiakasnäytöillä ja somekanavissa voi nähdä animaation, joka kuvaa reseptintoimituksen eri vaiheita. Video havainnollistaa myös, miten apteekissa hyödynnetään digitaalisuutta.
Miljoona sähköistä tiedonsiirtoa
Tietoa farmasian ammattilaisen ruudulle siirtyy useiden eri tietokantojen kautta. Apteekeissa tehdään päivittäin noin miljoona sähköistä tiedonsiirtoa.
Apteekin ammattilainen hakee asiakkaan ajantasaiset suorakorvaustiedot sähköisesti Kelasta ja saa ajantasaisen tiedon esimerkiksi asiakkaan lääkkeistä maksamista vuosittaisista omavastuista. Näin asiakas saa hänelle kuuluvat lääkekorvaukset heti, eikä niitä tarvitse hakea jälkikäteen Kelasta.
Asiakkaan ei enää tarvitse kantaa mukanaan paperisia reseptejä, sillä farmaseutti tai proviisori hakee reseptit sähköisesti Kanta-palvelusta ja samalla tarkistaa lääkkeen korvattavuuden. Hän myös ehdottaa edullisempaa rinnakkaisvalmistetta, jos sellainen on olemassa.
Tärkeintä lääkehoidon turvallisuuden ja onnistumisen kannalta on, että apteekin ammattilainen myös aina tarkistaa eri lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset ja antaa selkeät ohjeet lääkkeiden käyttöön.
Ennen kuin paketti siirtyy tiskin toiselle puolelle, farmasian ammattilainen tekee vielä yhden tarkistuksen. Jokaisessa lääkepakkauksessa on yksilöity QR-koodi, jota skannaamalla apteekissa varmistetaan lääkkeen aitous.
– Suomessa apteekin asiakas voi luottaa siihen, että hän saa apteekista aidon ja mahdollisimman edullisen lääkkeen, sen käyttö on turvallista ja siihen annetaan selkeät ohjeet, Aaltonen summaa.
Farmasian maailmanjärjestö FIP (International Pharmaceutical Federation) juhlii 25. syyskuuta perinteisesti kansainvälistä farmasiapäivää (World Pharmacy Day), joka on nyt kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi laajentunut kansainväliseksi farmasiaviikoksi (World Pharmacy Week).
Suomen apteekeissa teemapäivää juhlitaan viikon mittaisella kampanjalla jo kolmatta kertaa.