Hyppää sisältöön

Ruokavalion glykeemisellä indeksillä ei ole yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 13.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokien glykeemisen indeksin (GI) tarkastelu on tullut tutuksi julkisuuden ravitsemuskeskusteluista. GI kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua.

On esitetty, että ne ravinnon hiilihydraatit, jotka suurentavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät myös riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Väitöstyössään TtM Minna Similä tutki, onko ruokavalion glykeemisellä indeksillä, glykeemisellä kuormalla ja hiilihydraattien saannilla yhteyttä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Aineistona oli lähes 26 000 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimus, jossa ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä. Kahdentoista vuoden seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.

Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin 11 henkilölle tehdyssä ateriakokeessa. Mittaustulokset vaihtelivat paljon sekä saman henkilön eri mittauksissa että henkilöiden välillä. Ruokavalion keskimääräisellä glykeemisellä indeksillä tai glykeemisellä kuormalla ei ollut yhteyttä diabetesriskiin.

Sen sijaan sairastumisriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia.

”Näiden tulosten perusteella glykeemisen indeksin huomioimisella ei voida ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Edelleen selvin keino sairastumisen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen”, Similä summaa.

Väitöskirjaan ->

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times