Hyppää sisältöön

Hallitus on esittänyt muutoksia lääkelakiin, lääkkeiden velvoitevarastoinnista annettuun lakiin sekä tartuntatautilakiin.

Lainsäädännön muutoksilla on tarkoitus turvata lääkkeiden saatavuutta ja riittävyyttä. Lakien on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Hallitus esittää lääkelakiin muutosta, jonka nojalla sosiaali- ja terveysministeriö voisi määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteiden jakelua, myyntiä ja kulutukseen luovutusta kansallisesti.

Tämä olisi mahdollista saatavuushäiriötilanteessa tai sellaisen uhatessa silloin, kun se olisi välttämätöntä kansanterveyden suojelemiseksi.

Lääketukkukaupoille tulisi velvollisuus ilmoittaa lääkejakelun katkoksista. Muutos parantaisi tiedonkulkua toimijoiden välillä lääkejakelun häiriö- ja keskeytystilanteista.

Apteekkien varastointivelvoitetta täsmennettäisiin niin, että apteekkien olisi ylläpidettävä tavanomaisen asiakaskuntansa vähintään kahden viikon keskimääräistä tarvetta vastaavaa varastoa.

– Kalliit, yli tuhannen euron lääkevalmisteet rajattiin varastointivelvoitteen ulkopuolelle, täsmentää Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Kahden viikon varastointivelvoite on vähimmäisvaatimus eli se ei velvoita apteekkeja pienentämään olemassa olevia varastojaan.

Muutoksia esitetään myös lääkkeiden velvoitevarastointiin sekä esimerkiksi siihen, että tartuntatautien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden ja tarvikkeiden saatavuus olisi yhdenvertaista.

Lääkkeiden saatavuutta varmistetaan monin tavoin

Koronavirusepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen on seurattu aktiivisesti koko epidemian ajan. Lääkehuolto on toiminut Suomessa hyvin eikä vakavia saatavuusongelmia ole ilmennyt.

– Eri lääkealan toimijoiden yhteistyö on ollut joustavaa ja turvannut lääkehuoltoa koronaepidemian aikana, kiittää sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Lääkkeiden saatavuustilanne voi kuitenkin epidemian jatkuessa vielä muuttua ja mahdollisiin muutoksiin on varauduttu monin tavoin.

Valmiuslain nojalla annetut päätökset, joilla lääkealan toimijoita ohjataan, ovat voimassa kesäkuun 30. päivään asti. Sen lisäksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kehittänyt lääkkeiden saatavuuteen liittyvää tiedonkeruuta ja raportointia, jotka auttavat kuvaamaan lääkehuollon tilannetta ja mallintamaan lääkkeiden riittävyyttä.

Lisäksi Suomi on 27.3.2020 liittynyt mukaan EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan komission lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintasopimukseen (JPA). Jäsenyys yhteishankintasopimuksessa parantaa osaltaan lääkkeiden saatavuutta Suomeen.

Uutista täydennetty 29.5. klo 14.30 Charlotta Sandlerin kommentilla.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times