Hyppää sisältöön

Tekniikan alalta tohtoriksi väitellyt Paulus Torkki päätyi 20 vuotta sitten tekemään diplomityötä Töölön sairaalaan. Työ sote-sektorilla oli niin kiinnostavaa, että hän jäi sille tielle.

Nyt Torkki on terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori ja toimii vuonna 2021 perustamansa Vaikuttavuusseuran puheenjohtajana.

– Ajatus vaikuttavuusseuran perustamisesta lähti Aalto-yliopiston MBA-kurssilla, jossa ymmärsin yhden kurssilaisen aloitteesta, että vaikuttavuuden kehittäminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Koin, että terveydenhuoltoon tarvitaan foorumi, jossa pohditaan yhdessä vaikuttavuutta.

Yhdistys sai muutamassa vuodessa satoja jäseniä ja onnistui vakuuttamaan myös poliitikot.

– Olemme saaneet hallitusohjelmaan useita kirjauksia ja nyt teemme työtä sen eteen, että kirjaukset toteutuvat.

Lisää aikaa potilastyöhön

Vaikuttavuusseura on tullut tunnetuksi Hukkajahdista, jossa etsitään kyselyiden avulla hyvinvointialueilta toimintoja ja palveluita, joista ei ole hyötyä. Edistyksellisimmät sotealueet ovat jo vähentäneet esimerkiksi tarpeetonta kirjaamista.

Perusterveydenhuollon lääkäreiden työstä voi mennä yli päivä viikossa lausuntojen tekemiseen ja muuhun kirjaamiseen. Psykiatriassa kirjaukset voivat viedä jopa noin puolet lääkärin työajasta.

– Jos tämän työajan voisi vapauttaa potilastyöhön, voidaan siitä saada jopa miljardisäästöt, sanoo Torkki.

Hukkajahti ulottuu myös lääkehuoltoon

Hukkajahti-kyselyissä on tullut paljon ehdotuksia myös lääkehuollon muuttamiseksi.

Esimerkiksi, jos potilaalle määrättyä lääkettä ei ole lääkäriin määräämällä vahvuudella ja annostuksella saatavilla saatavuushäiriön vuoksi, lääke tulisi voida apteekissa vaihtaa toiseen, saatavilla olevaan vahvuuteen niin, että samalla päivitetään annostusohje ja neuvotaan potilaalle lääkkeen oikea annostelu. Tällöin apteekista ei tarvitsisi soitella lääkärille uuden reseptin saamiseksi.

Torkin mukaan farmaseuttien osaamista tulisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän, myös silloin, kun mietitään lääkkeiden yhteisvaikutuksia.

Hän ottaa kantaa myös apteekkiverkkoon, jota pitäisi Torkin mukaan muuttaa asiakkaita paremmin palvelevaksi.

– Nykytilanteessa sairaalasta kotiutunut potilas joutuu etsimään apteekkia kaupungin keskustasta. Miksi avoapteekkeja ei voi sijoittaa sairaalan tai terveyskeskuksen yhteyteen, jolloin ne palvelisivat asiakkaita huomattavasti nykyistä paremmin, kysyy Torkki.

Vaikuttavuuteen positiivista ajattelua

Torkin mukaan vaikuttavuuden merkitys terveydenhuollossa korostuu tulevaisuudessa entisestään, kun hoivaajia on koko ajan enemmän kuin hoivattavia.

– On esimerkiksi terveystarkastuksia, jotka eivät johda mihinkään. Tällöin kannattaa miettiä, voitaisiinko niiden resurssit siirtää sinne, missä on oikeasti pahoinvointia.

On tärkeää, että hukkajahti jatkuu ja että se koskee kaikkia. Jokaisen on hyvä miettiä päivittäisessä työssä, onko kaikista työtehtävistä ollut hyötyä. Hyödyllinen työ yleensä myös lisää työtyytyväisyyttä.

Paulus Torkki

Torkin mukaan esimerkiksi kouluterveydessä kannattaa miettiä, pitääkö koko ikäryhmä tarkastaa, vai voisiko resurssin kohdentaa niihin, jotka tarvitsevat apua.

Torkin mielestä on positiivista, että monilla hyvinvointialueilla on omat hukkajahdit. Niitä löytyy muun muassa HUSin, Etelä-Savon ja Länsi-Uusimaan hyvinvointialueilta.

– On tärkeää, että hukkajahti jatkuu ja että se koskee kaikkia. Jokaisen on hyvä miettiä päivittäisessä työssä, onko kaikista työtehtävistä ollut hyötyä. Hyödyllinen työ yleensä myös lisää työtyytyväisyyttä, sanoo Torkki.

Paulus Torkki

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 4 times
Said to be thoughtful 3 times
Has raised questions 2 times
Disagreed 1 times