Iän karttuminen edellyttää muutoksia itsehoitoon
- 29.02.2016 at 08:30
Ikävuosien lisääntyminen voi muuttaa yllättävästi tutun itsehoitolääkkeen vaikutuksia. Itsehoitolääke kannattaakin valita yhdessä apteekin asiantuntijan kanssa.
Ikävuosien lisääntyminen voi muuttaa yllättävästi tutun itsehoitolääkkeen vaikutuksia. Itsehoitolääke kannattaakin valita yhdessä apteekin asiantuntijan kanssa.
Ikääntyminen muuttaa elimistön toimintaa. Muutokset alkavat yllättävän aikaisin, sillä esimerkiksi munuaisten toiminta alkaa heikentyä jo kolmekymppisenä. Toimintakyvystä on 80-vuotiaana jäljellä enää puolet.
Lääkehoitoon vaikuttavat ikääntymismuutokset alkavat yksilöllisesti, osalla jo 65-vuotiaana. Proviisori Paula Timosen mukaan ikääntymismuutokset vaikuttavat siihen, miten elimistö ottaa vastaan ja käsittelee lääkkeitä.
– Aiemmin käytössä olleet annokset voivatkin yllättäen aiheuttaa haittoja tai säännölliseen lääkehoitoon on tullut sellaisia valmisteita, joiden kanssa kaikki itsehoitolääkkeet eivät sovi yhteen.
Esimerkiksi harmittomaksi miellettyä närästyslääkettä voi munuaisten toiminnan heikettyä kertyä elimistöön liikaa. Tällöin myös haittojen riski lisääntyy.
– Ikääntyminen voi myös lisätä alttiutta joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi allergian hoidossa käytettävien antihistamiinien, väsyttävälle vaikutukselle. Väsymys puolestaan lisää kaatumisriskiä ja muistiongelmia, Timonen varoittaa.
Tulehduskipulääkkeiden sijaan ikääntyneiden tulisi käyttää parasetamolia. Tulehduskipulääkkeet lisäävät muun muassa sydäninfarktin riskiä ja vähentävät verenpainelääkkeiden tehoa. Verenohennuslääke varfariinia käyttävien ei pitäisi suurentuneen verenvuotoriskin vuoksi käyttää tulehduskipulääkkeitä lainkaan.
Muita harkintaa vaativia itsehoitovaivoja ovat muun muassa yskä, sieni-ihottumat, ripuli ja ummetus.
Hyödyt ja haitat punnittava
Turhaa itsehoitolääkkeiden käyttöä kannattaa välttää, sillä varttuneemmalla lääkekuorma voi muutenkin olla raskas. Vähäisien oireiden lääkitsemisessä on aina hyvä punnita hyötyjä ja mahdollisia haittoja.
Apua arviointiin saa apteekin farmaseuteilta ja proviisoreilta. Asiantuntija voi suositella myös lääkkeettömiä hoitokeinoja.
Joskus ikääntyneen ongelmat liittyvät lääkkeen annosteluun. Apteekeissa on tarjolla erilaisia lääkkeenottoa helpottavia valmisteita ja apuvälineitä, kuten lääkkeen nielemistä helpottavaa geeliä, tabletin puolittajia, purkin kannen avaajia ja silmätippojen annostelijoita.
Apteekkariliitto ja liiton jäsenapteekit kampanjoivat turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta vaihtuvien Kysy ensin apteekista -teemojen avulla. Parhaillaan teemana on ikääntyvien itsehoitolääkityksen erityispiirteet.