Hyppää sisältöön

Sydänliiton tuore pääsihteeri Tuija Brax huomasi kaipaavansa uranvaihtoa ja uusia ihmisiä ympärilleen. Pitkäaikainen kansanedustaja kannustaa muitakin muuttamaan elämäänsä. Syytä onkin, sillä kansan kolesteroliarvot ovat lähteneet nousuun.

Helsingin Ruskeasuon urheiluhallin yläkerrassa aukeaa kaarevakattoinen korkea tila, joka on arkiaamuna täynnä iäkkäitä pöytätenniksen pelaajia. Pallot pompahtelevat sinisillä pöydillä, nelinpelien lomasta kuuluu puheensorinaa.

Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax tervehtii pelaajia ja asettuu katsomon puolelle poseeraamaan kameralle luontevasti, poliitikon itsevarmuudella.

Iäkkäiden pingispelaajien jalka nousee ketterästi, ja myös seura tekee hyvää sydämelle. Toisin olivat asiat heidän lapsuudessaan. Sairas kansa tarvitsi sodan jälkeen valistusta tupakan, suolan ja kovien rasvojen vaarallisuudesta, joten Suomeen perustettiin Sydäntautiyhdistys.

Sittemmin Sydänliitoksi muuttunut organisaatio on maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Se on kasvanut 60 vuodessa yhteiskunnallisesti merkittäväksi asiantuntijajärjestöksi, johon kuuluu keskustoimiston lisäksi 17 sydänpiiriä ja 234 sydänyhdistystä.

Tämän organisaation pyörittämisestä Tuija Brax otti vastuun maaliskuussa. Samalla taakse jäi 25 vuotta kestänyt ura eduskunnassa.

Työpaikan vaihtaminen oli onnistunut päätös, aamulla töihin pyöräillessään Brax on huomannut jopa lauleskelevansa.

– Koen olevani etuoikeutettu, kun sain vaihtaa mielenkiintoisesta työstä toiseen. Kaipasin selvästikin uusien asioiden opettelua ja tutustumista uusiin ihmisiin.

Sydänliitto on valtavan suuri liikuntajärjestö

Sydänliiton pääsihteerin työ jakaantuu kolmeen osaan. Eniten kansanedustajan työtä muistuttaa sydänsairaiden edunvalvonta, joka edellyttää vaikuttamista lainsäädäntötyöhön.

Toisekseen Brax tekee paljon kansainvälistä yhteistyötä. Tämäkin on tuntunut tutulta, sillä hän on edustanut Suomea ulkomailla oikeusministerinä ja valiokuntien puheenjohtajana.

Lisäksi on johdettava liiton hallintoa, talouden ja pöytäkirjojen on oltava kunnossa. Samalla tulee huolehtia kansalaisjärjestön yli 75 000 jäsenestä. Liitto on erilaisten kampanjoiden ja Sydänmerkin kautta mukana melkein kaikkien suomalaisten elinkaaressa neuvolatoiminnasta saattohoitoon asti.

Sydänriskien pienentämisessä keskeinen vaikuttamisen keino on liikunta.

– Sydänliittohan on myös valtavan suuri liikuntajärjestö. Järjestämme ohjattua kävelyä, sauvakävelyä, sählyä ja jumppaa useille tuhansille ihmisille viikoittain, kertoo Brax, jolle urheilujärjestöt ovat tuttuja urheilun kattojärjestö Valo ry:n hallituksesta.

”Tuija on osaava, luotettava ja lojaali tahtonainen,
jolla on avoin mieli ja lämmin sydän.
Tuijan yhteiskuntasuhteet, erinomaiset kommunikointitaidot
ja valoisa persoona vievät Sydänliiton tärkeää asiaa
vahvasti eteenpäin. Tykkään!”


Maija Innanen
,

toimitusjohtaja, Stadion-säätio

Suomalaisten kolesteroliarvot nousussa

Suomalaisten sydänterveys oli Sydänliiton aloittaessa heikoissa kantimissa. Suomalaisia 40–50-vuotiaita perheenisiä kaatui sydäninfarkteihin kesken työpäivän kuin heinää.

– Noista ajoista miesten sepelvaltimotautikuolleisuus on laskenut 80 prosenttia. Se on ihan käsittämätön luku, vaikka olen hokenut tätä työkseni puoli vuotta, aina tulee kylmät väreet. Muutos on valtava, Brax sanoo.

Keskeisenä tekijänä muutoksessa oli Sydänliiton vuonna 1972 käynnistämä Pohjois-Karjala-projekti, joka keskittyi valistamaan kovien rasvojen vaaroista. Vuonna 1975 säädettiin kansanterveyslaki, jonka seurauksena alettiin rakentaa terveyskeskuksia ja kehittää työterveyshuoltoa.

Terveysvalistus ei enää toimi niin, että asiantuntijat sanelevat ohjeita ylhäältä alas. Sydänliitto tarjoaa ihmisille tietoa terveydestä ja tukea elämäntapamuutoksiin.

– Emme lähde sormi pystyssä kertomaan, mitä ei saa tehdä, vaan kerromme miten kannattaa toimia. Viestimme on ”sinä osaat kyllä” ja ”kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla”, Brax sanoo.

Elämästä nauttiminen auttaa sydäntä

Sydänliiton kenttäorganisaation vapaaehtoiset toimijat kohtaavat vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä toritapahtumissa, kauppakeskuksissa ja apteekeissa. Menossa on Terveyden kolmiottelu -kampanja, jossa suomalaisia rohkaistaan mittauttamaan verenpaine, vyötärönympärys ja kolesteroli.

– Viime aikoina entistä useammat mittaajat ovat ottaneet yhteyttä Sydänliiton toimistoon ja kertoneet mitanneensa hurjan korkeita kolesteroliarvoja. Meillä on heikkoja signaaleja siitä, että kovien rasvojen käyttö on lisääntynyt ja pitkään jatkunut hyvä kehitys on pysähdyksen tilassa, Brax sanoo.

”Yhteistyön tekeminen Tuijan kanssa on vaivatonta,
innostavaa ja myös jännittävää, koska hänellä on
verkostojensa kautta aina tuorein tieto käytettävissään.
Olen onnellinen, että Tuijasta tuli järjestöjohtajakollega.”



Sakari Karjalainen,

pääsihteeri, dosentti, LT
Suomen Syöpäyhdistys ry

Esimerkiksi Sydäntutkimussäätiön mukaan vakavaa infarktia sairastavien potilaiden määrä lisääntyy HYKSissä 8 prosentin vuosivauhdilla, ja muita sydänsairauksia sairas¬tavien määrä lähes samaan tahtiin.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Suomalaisista 38 prosenttia kuolee niihin ja mikä pahinta, sydänvaivat leikkaavat potentiaalisia hyviä elinvuosia.

Ylisairastavuutta ja -kuolleisuutta voisi ehkäistä elämäntapamuutoksilla: WHO:n mukaan maailmassa yli 80 prosenttia sydänkuolemista olisi ollut lykättävissä huomattavasti myöhemmäksi.

– Sydänliitto tavoittelee sitä, että suomalaiset eläisivät pidempään terveinä ja elämästä nauttien. Sydänterveyden kannalta olennaista ovat myös hyvät ihmissuhteet, rentoutuminen ja että ihminen on sinut itsensä kanssa.

WHO:n mukaan huono sydänterveys on yksi ihmiskuntaa pahimmin uhkaavista asioista. Suomi on muiden länsimaiden mukana sitoutunut vähentämään kroonisista taudeista johtuvaa ennenaikaista kuolleisuutta 25 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Iso kiitos apteekeille!

Apteekkien Sydänohjelma käynnistettiin vuonna 2005 tukemaan Sydänliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön toimenpideohjelmaa. Tavoitteena on edistää sydänterveyttä, hoidon onnistumista ja sairauksia ehkäisyä.

Apteekkariliiton jäsenapteekeissa työskentelee yhteensä 462 sydänyhdyshenkilöä. Brax lähettää jättimäisen kiitoksen näille korkeasti koulutetuille ja motivoituneille farmasian ammattilaisille, joiden kanssa on luksusta tehdä yhteistyötä.

– Sydänterveyden menestystarina ei olisi ikinä onnistunut ilman teidän panostanne! Jatketaan tästä, yhteistyömme on tulevaisuudessakin tosi tärkeää.

Brax toivoo, että apteekkiverkosto on edel¬leen mukana Terveyden kolmiottelussa. Apteekit tavoittavat matalan kynnyksen toimipaikkana niitäkin ihmisiä, jotka eivät lähde kovin helposti lääkäriin mittauttamaan arvojaan. Yksi Sydänliton johtoajatuksista on, että omasta terveydestä huolehtimisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa.

Vielä takaisin politiikkaan?

Tuija Brax päätyi politiikkaan sattumien kautta. Hän oli hakeutunut oikeustieteelliseen päästäkseen hoitamaan ihmisoikeuskysymyksiä joko diplomatiatehtävissä tai kehitysyhteistyössä, haaveena oli työpaikka kansainvälisen Punaisen Ristin palveluksessa.

Kun Brax piti syventävien opintojen tiimoilta yliopistolla luentoa, Pekka Haavisto sattui olemaan kuulijoiden joukossa.

– En ollut kiinnostunut puoluepolitiikasta, mutta löysin itseni vastavalmistuneena juristina Vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Koukutuin aika nopeasti lainsäädäntötyöhön, liityin puolueen jäseneksi ja aloin kirjoittaa puheita muiden sijasta itselleni. Kai se kertoo siitä, että joku puoli minusta toteutui.

Brax valittiin kansanedustajaksi 30-vuotiaana. Hän sai pian vastuulleen valiokuntien puheenjohtajuuksia ja hänet valittiin oikeusministeriksi. Vaikeinta työssä oli kampanjointi ja itsensä esiin nostaminen, Brax olisi mieluummin puhunut aatteesta.

Yksi Braxin uran tähänastinen huippuhetki oli päästä vuosina 2000–2001 Suomen edustajaksi tekemään Euroopan Unionin perusoikeuskirjaa, joka on nykyään osa EU:n perustuslakia. Suomi lähetti työryhmään vain kaksi edustajaa, ja oli hyvin poikkeuksellista, että niin nuoreen ja niin pienestä puolueesta tulevaan toisen kauden kansanedustajaan luotettiin yli puoluerajojen.

”Tuija on erittäin sitoutunut hoitamiinsa tehtäviin
ja hänellä on tervettä kunnianhimoa viedä asioita eteenpäin.
Arvostan hänen suoraselkäisyyttään juristina
mm. Suomen perustuslain tulkinnassa.
Muistan hänen sanoneen, että perustuslakia
pitää ensin muuttaa, jos haluaa saada uusia tulkintoja.”


Sirkka-Liisa Anttila,

hallintonotaari,
kansanedustaja (kesk.)

Hyvin tehty työ huomattiin, ja Brax sai toi¬mia oikeusministerinä vuosina 2007–2011. Viimeisellä kansanedustajakaudellaan hän johti eduskunnan tarkastusvaliokuntaa. Työ oli palkitsevaa, koska muun eduskunnan tapellessa keskenään valiokunnassa kukaan ei enää edustanut omaa puoluettaan, vaan pyrki faktaperusteiseen yksimielisyyteen.

– Monet tarkastusvaliokunnassa tekemämme päätökset liittyivät ihmisten terveyteen. Uskallan sanoa, että meidän selvityksemme sisäilmaongelmista tai lasten ja nuorten syrjäytymisestä ovat muuttaneet suomalaista hallintoa.

Brax ei usko palaavansa politiikkaan, vaikka pyydetty on.

– Hakeuduin Sydänliittoon ihan sillä tarkoituksella, että tästä tulee oikea elämäntehtävä. Haluan rakentaa ja saavuttaa asioita sydänyhteisön kanssa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times