Influenssakausi huipussaan
- 28.02.2012 at 03:10
A-virus kaataa suomalaisia petiin nyt urakalla.
A-virus kaataa suomalaisia petiin nyt urakalla.
A-viruksen aiheuttama kausi-influenssa on pahimmillaan. Laboratoriossa varmistettuja tautitapauksia on lähes 3 000, mutta se on vain jäävuoren huippu todellisesta sairastuneiden määrästä.
– Tautitapauksia on hyvin paljon ympäri Suomea. Pahin epidemia kestänee vielä 2-4 viikkoa, arvioi tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Julkusen mukaan A-virus on sairastuttanut kohtuullisen suuren määrän ihmisiä, jos verrataan influenssakausiin keskimäärin. Suomessa todetuista influenssainfektioista suurin osa on ollut A(H3N2)-viruksen aiheuttamia. Ns. sikainfluenssaa eli A(H1N1)-virusta on todettu vain muutamilta potilailta.
A(H3N2)-viruksen aiheuttama tautikirjo on ollut tänä talvena laaja.
– Tämän kauden influenssa voi monilla sairastuneilla olla kovakin tauti, mutta ei mitenkään poikkeavan ärhäkkä aiempiin epidemiakausiin verrattuna. Taudinkuva on vaihdellut lähes oireettomasta aina tehohoitoon johtaneisiin tapauksiin.
Rokote tehoaa kohtuullisesti
Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut tämän epidemiakauden influenssarokotteeseen kolmen vuoden takaista H3N2-virustyyppiä, mutta nyt maailmaa kiertää siitä uudempi versio, joka on rakenteeltaan jo selvästi muuntunut.
– Rokote ei ehkä anna parasta mahdollista immuunisuojaa, mutta useimmilla ihmisillä se toiminee kohtuullisen hyvin kiertäviä viruskantoja vastaan. On tärkeää, että erityisesti riskiryhmiin kuuluvat henkilöt ottaisivat vuosittaisen rokotteen, Julkunen sanoo.
Influenssan aiheuttama ylikuolleisuus Suomessa voi vaihdella muutamasta sadasta jopa tuhanteen tapaukseen epidemiavuodesta riippuen. Vielä on liian aikaista arvioida, tuleeko tänä talvena esiintymään merkittävää influenssan aiheuttamaa ylikuolleisuutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei vielä tarkkaan tiedä, kuinka moni suomalainen on ottanut influenssarokotteen. Tilastot valmistuvat vasta myöhemmin keväällä, kun epidemiakausi on jo ohi.
– On mahdollista, että rokotehalukkuus on jossain määrin laskenut narkolepsiakohun myötä, Julkunen uskoo.
Kun suomalaiset ovat selvinneet A-viruksesta, seuraava uhka on B-influenssa. Tartuntatautirekisteriin on tähän mennessä kirjattu kuitenkin vasta noin sata tapausta. Toistaiseksi on myös vaikea arvioida rokotuksen suojatehoa influenssa B-virusta vastaan. (EE)