Hyppää sisältöön

OSTIN 6 KUUKAUTTA vanhalle pojalleni uuden turvaistuimen vanhan turvakaukalon jäätyä liian pieneksi. Yritin vaimoni kanssa asentaa sen. Tämä ei tuntien yrityksenkään jälkeen tietenkään onnistunut. Istuimen mukana oli monenlaisia ohjevihkosia, mutta vain yhdessä niistä epämääräisesti sivuttiin turvaistuimen asentamista. Pääosin ohjevihkoset vaikuttivat amerikkalaisten vahingonkorvausjuristien kirjoittamilta. Niissä käytiin huolella läpi kaikki se mistä istuimen valmistaja ei vastaa.

Vahingonkorvausoikeudenkäyntien pelossa ovat yritykset keskittyneet informoimaan kuluttajia kaikesta siitä, mistä ne eivät vastaa. Kuluttajien palvelu – esimerkiksi hyvin kirjoitettujen kokoamis- tai asennusohjeiden muodossa – ei yrityksiä kiinnosta. Tämä on seurausta siitä kun toimintoja kehitetään juristien johdolla.

Tällaisen juristivetoisen toiminnan ulottuminen myös terveydenhuoltoon on suuri uhka. Yhdysvalloissa juristit ovat jo ajat sitten ottaneet vastuulleen terveydenhuollon kehittämisen. Tämä on merkinnyt valtavia kustannuksia, mutta samalla myös sitä, että läheskään kaikki amerikkalaiset eivät ole sairausvakuutuksen piirissä.

Juristivetoinen terveydenhuolto merkitsee sitä, että jokaisen sairaalan pitää käyttää mielettömiä resursseja vain vahingonkorvausoikeudenkäynteihin varautumiseen. Sairaaloiden palkkalistoilla on paljon juristeja. Sairaalat maksavat asianajotoimistoille huikeita palkkioita. Sairaalat joutuvat ottamaan ylihintaisia vastuuvakuutuksia. Kaikki nämä kulut ovat pois varsinaisesta terveydenhuollon toiminnasta; siis hyvästä hoidosta.

Juristivetoinen terveydenhuolto on myös johtanut siihen, että vahingonkorvauskanteiden pelossa lääkärit teettävät lääketieteellisesti täysin tarpeettomia tutkimuksia potilailleen. Tämä johtaa siihen, että kustannukset kohoavat niin järkyttäviksi, että köyhempi osa kansalaisista on jätetty kokonaan järjestelmän ulkopuolelle. Tasa-arvo ja palveluiden saatavuus kaikille ja kaikkialle eivät kuulu juristivetoisen terveydenhuollon tavoitteisiin.

Onneksi Suomessa asiat ovat vielä toisin. Juristit eivät johda terveydenhuoltoa. Hoitoa meillä annetaan lääketieteellisin perustein ja kaikille sitä tarvitseville.

Suomessa apteekeissa ei jaeta sisään tuleville asiakkaille esitettä siitä, mistä apteekit eivät vastaa. Tilanne on päinvastainen. Meillä apteekkien tehtävänä on huolehtia turvallisesta, tehokkaasta ja korkeatasoisesta lääkejakelusta sekä välittää lääkkeisiin liittyvää ja terveyttä edistävää tietoa. Tästä apteekit ja niiden koulutettu henkilökunta vastaavat.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja ja koulutukseltaan juristi.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times