Hyppää sisältöön

Kelan mukaan edullisimpia biologisia lääkkeitä ei vieläkään määrätä niin usein kuin pitäisi.

Lääkäreillä on lain mukaan velvoite määrätä potilaalle edullisin biologinen lääkevalmiste, ja terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla on tukea ja valvoa lääkäreitä tässä työssä. Kelan lääkäreiltä saamien palautteiden mukaan edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämisessä on haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi potilastietojärjestelmiin.

Lääkärit ovat tuoneet palautteissaan erityisesti esiin, että potilastietojärjestelmät eivät tue heitä edullisimpien lääkkeiden määräämisessä. Lääkäreiden mukaan potilastietojärjestelmän ehdottamaa lääkettä voi esimerkiksi olla hankala vaihtaa toiseen lääkkeeseen tai lääkevalmisteiden hintatiedot eivät näy selkeästi järjestelmissä.

Lisäksi lääkäreiden palautteiden mukaan biologisten lääkkeiden uusimiseen liittyvät toimintatavat saattavat olla epäselviä. Haasteita on erityisesti tilanteissa, joissa lääkehoito on aloitettu erikoissairaanhoidossa ja lääkemääräys uusitaan perusterveydenhuollossa.

Järjestelmät terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla

Kela muistuttaa, että terveydenhuollon toimintayksikön vastuulla on lain mukaan valvoa, että sen lääkärit noudattavat edullisimpien biologisten lääkkeiden määräämiseen liittyvää velvoitetta. Yksikön pitää huolehtia myös siitä, että lääkäreiden käytössä on velvoitetta tukevat potilastietojärjestelmät.

Kelan näkemyksen mukaan lääkärin velvoitetta määrätä edullisinta biologista valmistetta tukee parhaiten potilastietojärjestelmä, joka näyttää selkeästi Fimean luokittelemat, keskenään vertailukelpoiset ja vaihtoehtoiset biologiset lääkevalmisteet ja niiden ajantasaiset hinnat.

– Hyvin toteutettu potilastietojärjestelmä tukee lääkäriä edullisimman valmisteen valinnassa. Lääkekorvauskustannusten hillitsemiseksi on siis tärkeää, että lääkärit saavat omalta organisaatioltaan tukea velvoitteen noudattamisessa, sanoo Kelan terveydenhuoltoetuuksien keskuksen päällikkö Reija Jääskeläinen Kelan tiedotteessa.

Osa biologisista lääkkeistä kuuluu myös apteekkivaihdon piiriin, ja vaihto laajenee vuoden 2025 alusta. Tämän odotetaan tuovan merkittäviä säästöjä lääkekorvauskuluihin tulevina vuosina. Kelan mukaan tämä ei kuitenkaan poista lääkärin velvoitetta määrätä edullisinta biologista valmistetta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 3 times
Said to be thoughtful 1 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times