Hyppää sisältöön

Keskustalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Hannakaisa Heikkinen ja Annika Saarikko haluavat kehittää nykyistä apteekkitoimintaa.

Keskustalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Hannakaisa Heikkinen ja Annika Saarikko eivät yhdy Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän arvioon Suomen apteekkijärjestelmän muutostarpeista ja tarpeesta luopua nykyisestä apteekkitoiminnan lupapohjaisuudesta.

Heikkinen ja Saarikko pitävät Suomen noin 800 toimipisteen apteekkijärjestelmää toimivana, laadukkaana ja verkostoltaan laajana.

– Se on tarkkaan säädelty, mutta perustellusti. Kuluttajat voivat luottaa palveluun ja hintatason yhtenäisyyteen. Sellaista mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata, Heikkinen ja Saarikko kirjoittavat.

Tukea suomalaiselle yrittäjyydelle ja nykytoiminnan kehittämiselle

Kansanedustajat puuttuvat kannanotossaan myös julkisuudessa puituihin joidenkin apteekkareiden verotuloihin.

– On totta, että moni apteekkari on taloudellisesti menestynyt liiketoiminnallaan. Mieluummin annamme kuitenkin heille siihen mahdollisuuden kuin kansainvälisille yrityksille, jotka eivät edes välttämättä maksaisi verojaan Suomeen.

Kirjoittajat toteavat, että uhkakuva yrityskentän muutoksesta on todellinen, jos nykyinen lupajärjestelmä avataan.

– Ruotsi ja Norja ovat tästä esimerkkejä, jossa verkostosta valtaosa on muutaman suuren ketjun omistuksessa, he kirjoittavat.

Saarikko ja Heikkinen pitävät kuitenkin tärkeänä, että nykyistä apteekkitoimintaa kehitetään monimuotoisempaan suuntaan.

– Parempi yhteys terveydenhuoltoon ja hoitoketjun linkkinä toimiminen on oleellista. Apteekkiympäristöä voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin pienissä toimenpiteissä, kuten esimerkiksi kausi-influenssarokotusten pistämisessä ja tikkien poistamisessa tai haavasiteiden vaihdossa, edustajat ehdottavat.

Saarikko teki hiljan myös kirjallisen kysymyksen apteekkien kausi-influenssan rokotusoikeudesta.

Itsehoitolääkkeiden rajattu myynti takaa laadun, laajan valikoiman ja turvallisuuden

Heikkinen ja Saarikko suhtautuvat kriittisesti myös esitykseen ei-reseptillä saatavien itsehoitolääkkeiden vapauttamisesta päivittäistavarakauppaan.

Ruotsissa vapautus on toteutettu, mutta tablettimuotoiset parasetamolivalmisteet vedettiin viime marraskuussa takaisin vain apteekin valikoimiin.

– Nykyinen säännelty lääkejärjestelmä myös itsehoitotuotteiden osalta takaa laadun, laajan valikoiman ja turvallisuuden. Tärkeää on myös nykyinen yhtenäinen hintataso, joka takaa yhdenvertaisuuden kaikkialla Suomessa. Mitään viitettä siitä, että vapaasti myytävinä niiden hinnat laskisivat, ei ole olemassa, Heikkinen toteaa.

Saarikko kiinnittää huomion myös itsehoitolääkkeiden osalta käyttäjien turvallisuuteen.

– Nykyisissä apteekeissa niiden käyttöön lähtökohtaisesti sisältyy neuvontaa vaikkapa yhteisvaikutuksista reseptipohjaisten lääkkeiden kanssa.

Lääkesäästöt toteutettavana uudistuksina, ei leikkauksina

Hallitusohjelmaan on kirjattu merkittävät säästötavoitteet lääkekorvausjärjestelmään. Lääkkeistä säästi myös edellinen hallitus.

– On erityisen tärkeää, että säästöt toteutetaan todellisina järjestelmän uudistuksina, ei vain leikkauksilla lääkkeiden käyttäjien kukkarolle. Tähän työhön kannustamme sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää, edustajat toteavat.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times