Kuluttaja-asiamies määräsi kiellon Suomen Apteekille harhaanjohtavasta puhelinmarkkinoinnista
- 07.11.2017 at 12:10
Kiellon tehosteeksi on määrätty 100 000 euron uhkasakko. Sen langettaminen vaatii uuden oikeusprosessin.
Kiellon tehosteeksi on määrätty 100 000 euron uhkasakko. Sen langettaminen vaatii uuden oikeusprosessin.
Yritys ei saa käyttää itsestään ilmaisua Suomen Apteekki, Suomen Apteekkiyhtiöt tai muuta sanan apteekki sisältävää ilmaisua, ellei markkinointipuhelussa yksiselitteisesti ja selvästi ymmärrettävällä ja havaittavalla tavalla kerrota kuluttajalle, että kysymys ei ole apteekkiluvan saaneen yrityksen markkinoinnista.
Kiellon tehosteeksi on määrätty 100 000 euron uhkasakko.
Suomen Apteekki on myynyt puhelimitse esimerkiksi Kiinassa tehtyjä vitamiineja, ja myyntiä on kuvattu aggressiiviseksi.
Yritys uhmasi viranomaismääräyksiä pitkään
Suomen Apteekkiyhtiöt ilmoitti tuolloin, että se ei suostu kuluttaja-asiamiehen vaatimukseen ja kiisti kuluttaja-asiamiehen näkemyksen yhtiön markkinoinnin kuluttajansuojalain vastaisuudesta.
Markkinaoikeuden valmistelussa lokakuussa 2017 kuluttaja-asiamies täsmensi kieltovaatimusta koskemaan puhelinmarkkinointia.
Suomen Apteekkiyhtiöt ilmoitti tämän jälkeen ottavansakin vastaan kuluttaja-asiamiehen kiellon, jonka jälkeen kuluttaja-asiamies perui markkinaoikeushakemuksen.
Uhkasakon langettaminen on pitkä prosessi
Jos Suomen Apteekkiyhtiöt jatkaa lainvastaista menettelyä kieltopäätöksestä huolimatta, voidaan 100 000 euron uhkasakko hakea markkinaoikeudesta maksuunpanoon.
Kyse on pitkästä prosessista, sillä se edellyttää sitä, että viranomaisten on ensin pyydettävä myyntipuheluiden nauhoitteita kuultavakseen. Viranomaiset voivat tehdä näin omasta aloitteestaan.
Mikäli niissä ilmenee kiellon vastaista toimintaa, kuluttaja-asiamies voi viedä asian markkinaoikeuteen.
Oikeusprosessi uhkasakon langettamiseksi voi kestää pitkään.
Uhkasakko koskee vain harhaanjohtavaa markkinointia. Yrityksen on myös valitettu lähettävän tuotteita ja laskuja ilman tilauksia, mutta tätä toimintaa uhkasakko ei koske.
Harhaanjohtavasta tai muuten asiattomasta puhelinmarkkinoinnista voi tehdä sähköisen ilmoituksen kuluttaja-asiamiehelle tai puhelimitse 029 553 6901.