Kuntavaaliehdokas Anu Västi: Välillä apteekki joutuu soittamaan asiakkaalle ambulanssin
Yhteiskunta - 11.04.2025 at 08:57
Helsingin kaupunginvaltuustoon ehdolla oleva apteekkari Anu Västi (kesk.) kertoo, että asiakkaat ottavat paljon yhteyttä apteekkiin, kun eivät tiedä, miten saavat kontaktin terveydenhuoltoon.

Kunta- ja aluevaaleissa on tänä vuonna ehdolla useita Suomen Apteekkariliiton jäseniä. Apteekkari-lehti selvitti, millaisia asioita he aikovat edistää, jos tulevat valituiksi.
Apteekkari Anu Västi (kesk.) työskentelee Apteekki CityCenterissä Helsingissä. Västi on ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon. Muista Suomen kunnista poiketen Helsingissä sote-asiat kuuluvat kaupunginvaltuustolle.
1. Terveydenhuollon kriisiytymisestä on puhuttu viime aikoina paljon. Näkyykö tämä kriisi apteekin asiakaskohtaamisissa? Miten?
Asiakkaat ottavat paljon yhteyttä apteekkiin, kun eivät tiedä, miten saisivat kontaktin terveydenhuoltoon. Suurimpaan osaan pikkuvaivoista pyritään löytämään ratkaisu apteekissa, välillä tietysti ohjaamme lääkäriin. Välillä soitamme asiakkaalle jopa ambulanssin, jos arvioimme hänen tilansa siten.
Tuntuu, että olemme nykyään ns. ”esiterveyspiste”, jossa arvioidaan, mihin asiakas kannattaa seuraavaksi ohjata. Välillä ihmetyttää, minne ovat kadonneet julkisen puolen astma- ja diabeteshoitajat, koska neuvomme yhä enemmän näihin sairauksiin liittyvien lääkehoitojen aloituksissa.
2. Hyödyntääkö julkinen terveydenhuolto/hyvinvointialue apteekkien palveluita alueellasi? Miten?
Laitamme julkiselle puolelle paljon reseptien uusintoja, emme juuri muuta. Apteekki sijaitsee Helsingin keskustassa, eikä täällä ole niin tiivistä yhteistyötä julkiseen terveydenhuoltoon kuin maaseudulla.
3. Mitä lisäarvoa apteekit voisivat nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä ja palveluillaan tarjota hyvinvointialueelle?
Lääkityslistojen tarkistus olisi hyvä palvelu, ettei aika mene terveysasemalla siihen. Lisäksi apteekit voisivat hoitaa kausirokotukset edellyttäen tietysti, että niillä on siihen resurssit.
4. Apteekit ovat Suomen käytetyin terveyspalvelu, miten näet apteekkien roolin tulevaisuudessa osana terveydenhuoltoa?
Apteekit voisivat tarjota esimerkiksi lääkityslistojen tarkistusta ja rokottamista. Toivoisin apteekeille lääkehoitojen aloituksissa nykyistä suurempaa reseptinkäsittelymaksua, koska lääkeneuvonta vie silloin enemmän aikaa. Osassa Euroopan maissa on näin. Lääkityslistojen tarkistuksissa toivon, että yhteiskunta tai asiakas maksaisi esimerkiksi erillisen maksun reseptinkäsittelyssä. Rokotukset voisivat olla asiakkaan maksettavia.
5. Mitä asioita lupaat edistää hyvinvointialueen valtuustossa, jos tulet valituksi?
Pyrin siihen, että rahoja kohdennetaan järkevästi ja oikeudenmukaisesti.
Lue apteekkien aluevaalitavoitteista.
Lue myös
Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Heli Suppula: Apteekkien lääkeosaaminen auttaisi hyvinvointialueita

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Sirpa Peura: Hoitoon pitää päästä nykyistä nopeammin

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Teemu Pietarinen: Apteekit voisivat purkaa julkisen terveydenhuollon taakkaa

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Tuija Tuikkanen: Apteekit voisivat huolehtia ajantasaisista lääkityslistoista

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Juha Konttila: Apteekkeja ei tule nähdä pelkkinä lääkkeiden jakelijoina

Lue myös
Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Päivi Mäkelä: Lääkehoitojen arvioinnit tulisi saada palvelusetelin piiriin

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Anne Kumpusalo-Vauhkonen: Apteekit voivat auttaa ehkäisemään lääkitysongelmista johtuvia terveydenhuollon menoja

Aluevaalit 2025 Aluevaaliehdokas Tarja Hyykky: Terveydenhuollon lähipalvelujen puute aiheuttaa suurta hätää ikäihmisille
