Lääkeneuvola auttaa astman hoidossa – Satakunnan kokeilussa mukana viisi apteekkia
Apteekkityö - 01.04.2025 at 09:37
Lääkeneuvola on pilottivaiheessa oleva palvelu, jossa apteekki tarjoaa yksilöllistä omahoidon tukea astmaatikoille. Tavoitteena on luoda konsepti, jota voitaisiin soveltaa muihinkin sairausryhmiin ja käyttää missä tahansa apteekissa. Lääkeneuvolat helpottaisivat julkisen terveydenhuollon kuormaa.

Apteekit antavat lakisääteistä lääkeneuvontaa lääketoimitusten yhteydessä, mutta joskus lääkehoitoon voi liittyä haasteita, jotka vaativat syvällisempää ohjausta.
Viidessä satakuntalaisessa apteekissa on käynnistynyt Apteekin lääkeneuvola -pilotti. Sen tavoitteena on parantaa astmapotilaiden lääkehoidon onnistumista ja tarjota heille nykyistä laajempaa omahoidon tukea. Pilotti kestää huhti-toukokuun ajan.
Apteekkari Leena Astala Porin Asema-apteekista kertoo, että pilottikokeilun kohderyhmäksi on valittu astmaa sairastavat, koska moni heistä tarvitsee tietoa ja tukea lääkehoitoonsa.
Kansainvälisten tutkimusten mukaan astmapotilaiden sitoutuminen hoitavaan lääkehoitoon eli inhaloitaviin steroideihin on usein heikkoa, ja moni joutuu siksi käyttämään runsaasti nopeavaikutteisia avaavia astmalääkkeitä.
Lääkeneuvola tukee omahoitoa
Lääkeneuvolassa asiakas voi keskustella farmaseutin kanssa lääkehoidon onnistumisesta ja siihen liittyvistä haasteista kaikessa rauhassa. Astmaatikon inhalaatiotekniikka ei välttämättä ole kunnossa tai hänelle saattaa olla epäselvää, miten lääkkeitä käytetään lääkärin tarkoittamalla tavalla.
– Pilotissa keskitytään astman omahoidon tukemiseen eli siihen, että astmaa sairastavat tuntevat sairautensa hyvän hoidon periaatteet ja osaavat käyttää lääkkeitään oikein, kertoo Astala.
Pilottivaiheen aikana kerätään tietoa palvelun toimivuudesta ja palvelua kehitetään palautteen pohjalta edelleen.
– Tavoitteena on kehittää konsepti, joka olisi monistettavissa kaikkiin apteekkeihin, Astala kertoo.
Palvelu on pilottivaiheessa käyttäjille maksuton, mutta jatkossa ideana on, että hyvinvointialueet voisivat ostaa potilailleen käynnin lääkeneuvolaan. Tilaajat voisivat aina olla varmoja palvelun sisällöstä, koska se olisi tasalaatuinen kaikissa apteekeissa.
Lue myös
Apteekki auttaa Apteekit hakevat uutta roolia hyvinvointialueilla

Väitös: Lääkehoitoon sitoutuminen on haastavaa monille aikuisena astmaan sairastuneista

Palvelua voidaan laajentaa muihin potilasryhmiin
Lääkeneuvolasta toivotaan apteekeille pysyvää toimintoa. Astalan mukaan palvelua voitaisiin laajentaa astmaatikoista muihinkin potilasryhmiin.
– Lääkeneuvolassa voitaisiin tukea esimerkiksi diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien lääkehoitoa. Saman sateenvarjon alle voitaisiin jatkossa laittaa muitakin farmaseuttisia palveluja, jotka tukevat potilaan hyvää lääkehoitoa, hän suunnittelee.
Apteekit pystyvät tukemaan pitkäaikaissairauksien hyvää hoitoa, seurantaa ja hoitoon sitoutumista. Astalan toiveena on, että apteekit otetaan jatkossa entistä tiiviimmin mukaan tukemaan potilaiden lääkehoitojen onnistumista hyvinvointialueilla.
Apteekit innoissaan uudesta palvelusta
Lääkeneuvola-pilotti on osa erikoisproviisori Sanna Räntilän väitöskirjatutkimusta, jossa selvitetään uuden palvelumallin soveltuvuutta sekä asiakkaiden ja farmaseuttien kokemuksia lääkeneuvolakäynnistä.
Satakunnan alueella pilotissa ovat mukana ovat Harjavallan apteekki, Porin Asema-apteekki, Paroalhon apteekki Raumalta, Säkylän apteekki ja Ulvilan apteekki. Niiden lisäksi kehitystyöhön osallistuvat Hyvinvointiapteekki Sastamala ja Kauhavan Kirkonkylän apteekki.
Leena Astala kertoo, että lääkeneuvola on syntynyt seitsemän apteekin yhteisestä ideoinnista ja suunnittelusta. Apteekeissa odotetaan innolla mahdollisuutta hyödyntää farmaseuttista asiantuntemusta uudella tavalla.
– Yksi tämän hankkeen ydinajatus on kehittää kliinisen farmasian osaamista apteekeissa. Yritämme tehdä työtä uudella tavalla eli kääntää katsetta lääkepurkeista asiakkaisiin ja olla lääkehoidon tukena.
Moni apteekki haluaisi tehdä yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa, mutta pienten yksityisten toimijoiden on ollut hyvin vaikea päästä yhteistyöhön hyvinvointialueiden kanssa.
Astala toivoo, että lääkeneuvola tarjoaa tähänkin ratkaisun.
– Yhteistyön käynnistäminen voi olla helpompaa, kun apteekeilla on tarjottavana konkreettinen palvelu. Apteekit ovat valmiita kantamaan kortensa kekoon ja tarjoamaan palveluja, joista on hyötyä asiakkaille ja terveydenhuollolle, hän korostaa.