Hyppää sisältöön

Porin Satasairaalan tiloihin saatiin toukokuussa apteekki, kun Tiilimäen apteekki avasi ovensa naisten- ja lastensairaalan alakertaan. Tilat uudelle apteekille löytyivät puolentoista vuoden etsintöjen jälkeen entisestä kahvilasta, joka lopetti toimintansa. 

– Sairaalaa rakennetaan, remontoidaan ja muokataan jatkuvasti. Ensin näytti, ettei tiloja löydy millään, ja ratkaisuksi väläyteltiin jopa konttiapteekkia sairaalan pihaan. Onneksi tila lopulta löytyi, kertaa talven ja kevään vaiheita apteekkari Ulrika Uusitalo

Uusitalon mukaan apteekin tilat ovat kompaktit, mutta toimivat ja valoisat. Plussaa on sijainti katutasossa, parkkipaikkojen läheisyydessä. 

Apteekki aktivoi

Ennen Tiilimäen apteekkia Uusitalo pyöritti pieniä apteekkeja Laviassa ja Kiikoisissa. Nyt nämä apteekit toimivat Tiilimäen apteekin sivuapteekkeina ja niiden päivittäisestä toiminnasta vastaavat apteekinhoitajat. 

Farmaseuttipula kuitenkin näkyy kolmen toimipisteen pyörittämisessä. Apteekkari tekee itse työntekijöidenvapaapäivät ja lomat. 

Uusitalon mukaan hyppäys pienistä lähiapteekeista sairaalan yhteyteen on iso. 

– Laviassa ja Kiikoisissa oli tutut asiakkaat, ja apteekissa muistettiin jotakuinkin, mitä lääkkeitä kukakin käyttää. Apteekkiin myös poikettiin ihan vain juttelemaan. Sairaalassa asiakkaat vaihtuvat ja heitä on ympäri maakuntaa. 

Iso osa asiakkaista on sairaalasta kotiutuvia potilaita, mutta jo ensimmäisten viikkojen aikana ilmaantui myös kanta-asiakkaita. 

– Sairaalan naapurissa toimii Diakonissalaitoksen ylläpitämiä vanhusten palveluasumisen taloja. Niiden asukkaat asuvat omillaan, mutta eivät voi lähteä kovin kauas asioimaan. He ovat olleet iloisia uudesta lähiapteekista, johon pääsee omin voimin vaikka rollaattorin kanssa. Kuulemma tällä on ollut jopa aktivoiva vaikutus, Uusitalo kertoo. 

Myös Satasairaalan henkilökunta muodostaa merkittävän asiakasryhmän. 

Yhteistyötä ja hyötyliikuntaa

Kesän aikana Uusitalo on tehnyt töitä apteekin tunnettuuden lisäämiseksi sairaalassa ja lähialueella. Yhteistyötä osastojen kanssa viritellään pikkuhiljaa. 

Yksityisen toimijan ja julkisen sektorin laitoksen yhteiselossa on omat haasteensa. 

– Vaatii paljon työtä, että toimivat, molempia osapuolia palvelevat työskentelytavat saadaan luotua, Uusitalo kertoo. 

Uusitalon mukaan osa lääkäreistä ja hoitajista on ollut itse aktiivisia yhteistyön virittelyssä. 

– He ovat esimerkiksi kertoneet, millaisia valmisteita olisi hyvä olla valikoimassa. Haluamme varmistaa, että kotiutuvien potilaiden lääkehoito jatkuu sujuvasti ja potilaat saavat hyvää palvelua. 

Sairaalan apteekki auttaa myös silloin, kun kotiutuva potilas ei itse pysty asioimaan siellä. 

– Tällöin farmaseuttimme voi käydä osastolla tapaamassa potilasta ja hakemassa tilauksen. 

Asiakas tunnistetaan Kela-kortista tai muusta henkilötodistuksesta, ja farmaseutti antaa lääkkeiden toimituksen yhteydessä tarvittavan lääkeinformaation. 

– Samalla hoituu apteekin henkilökunnan hyötyliikunta. 

Uusitalon mukaan sijainti sairaalan kyljessä auttaa myös silloin, kun lääkemääräyksessä on jotakin hämminkiä. Lääkärit ja hoitajat ovat lähellä, jos apteekin täytyy tarkistaa heiltä jotain. 

Uuden apteekin avaaminen on pitänyt apteekkarin viime kuukaudet kiireisenä, mutta pikkuhiljaa pahin ruljanssi alkaa olla takana. 

– Nyt lähden jo joinakin päivinä töistä kotiin, kun apteekki menee kiinni, Uusitalo nauraa. 

Jos vapaa-aikaa sattuu olemaan, hän pyrkii käyttämään sen liikuntaan. Virtaa työpäiviin tuo ympärivuotinen aamu-uinti luonnonvedessä. 

– Sillä saa päivän käyntiin.

 

Tiilimäen apteekki 

 

Apteekkarina Satasairaalassa 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times