Lääkkeiden saatavuushäiriöt yleisiä kaikkialla maailmassa
- 10.03.2023 at 10:20
Ongelmat lääkkeiden saatavuudessa vaikuttavat ihmisten elämään kaikkialla ja teettävät apteekeissa ylimääräistä työtä, kertovat Apteekkariliitossa vierailleet farmasian maailmanjärjestö FIP:n edustajat.
Lääkepula hankaloittaa apteekkien perustyötä niin Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa kuin useissa Euroopan maissakin.
Saatavuusongelmien taustalla on useita syitä. Ongelmat johtuvat tavallisesti häiriöistä lääkkeiden globaaleissa valmistus- ja toimitusketjuissa. Pulaa aiheuttavat myös ennakoimattomat kysynnän vaihtelut sekä lääkevalmistuksen keskittyminen.
Saatavuushäiriöt ovat kärjistyneet koronapandemian aikana.
Pieni markkina jää ilman lääkkeitä
Lääkkeiden hintataso ja maan lääkemarkkinan koko näyttävät vaikuttavan siihen, miten lujaa globaalit saatavuushäiriöt iskevät.
Vaikeuksissa on esimerkiksi Bosnia ja Hertsegovina. Reilun kolmen miljoonan asukkaan maassa on pulaa useista lääkkeistä. Erityisesti tarvittaisiin yleisiä lasten antibiootteja, kuten amoksisilliiniä ja kefalosporiinia. Lastenlääkärit joutuvat määräämään lapsille hengitystiesairauksiin tarpeettoman laajakirjoisia antibiootteja.
Hiukan suuremmassa Irlannissakin lääkkeiden hintataso on eurooppalaisittain alhainen, joten maa ei ole ensimmäisten joukossa, kun niukkoja resursseja jaetaan. Tilannetta huonontaa reaaliaikaisen raportoinnin puute: lääkkeiden kysyntää on vaikea ennakoida ja lääkevalmistajat antavat liian positiivista informaatiota valmisteidensa saatavuudesta.
Lääkkeistä pulaa suurissakin maissa
Kanadaa saatavuushäiriöt ovat piinanneet usean vuoden ajan. Puutetta on monista lääkkeistä, kuten antibiooteista, syöpälääkkeistä, diabeteslääkkeistä sekä lasten kipu- ja kuumelääkkeistä.
Kanadan hallituksen ylläpitämän julkisen verkkosivuston mukaan saatavuushäiriöitä on yli 1 800 lääkkeestä. Maan hallitus pitää ongelmaa merkittävänä ja se on ryhtynyt useisiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi.
Australiassa on pula lähes 400 lääkkeestä, joista noin 50 on juuri nyt kokonaan tai lähes kokonaan loppu. Joitain lääkkeitä on alettu säännöstellä ja niitä varataan vain tiettyjen potilasryhmien käyttöön. Moni potilas jää nyt ilman parasta mahdollista hoitoa.
Uruguayssa on pula useista suonensisäisesti annettavista lääkevalmisteista, sillä merkittävässä lääketehtaassa tapahtui hiljattain onnettomuus. Puutetta on myös useista lastenlääkkeistä, joten valinnanvaraa on niukasti antibiooteissa sekä kuume- ja kipulääkkeissä.
Apteekeille paljon lisätöitä
Apteekeissa ympäri maailman tehdään paljon ylimääräistä työtä, jotta potilaat saisivat tarvitsemansa hoidon lääkepulasta huolimatta.
Farmasian ammattilaiset etsivät korvaavia valmisteita itsenäisesti tai yhteistyössä potilaiden ja lääkäreiden kanssa.
Esimerkiksi Isossa-Britanniassa farmasian ammattilaisilla kuluu paljon työtunteja korvaavien valmisteiden etsimiseen ja huolestuneiden potilaiden rauhoitteluun. Sen vuoksi aikaa ei riitä aina tarpeeksi apteekin perustehtäviin.
Tyytyväisyys apteekkeihin laskenut
Lääkepulan seurauksena tyytyväisyys farmasian ammattilaisiin on laskenut monessa maassa. Asiakkaiden on välillä vaikea ymmärtää, että yksittäinen apteekki ei ole syynä lääkepulaan.
Espanjassa saatavuushäiriöitä on lähes 700 lääkkeessä eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Potilaat turhautuvat apteekeissa pitkiin odotusaikoihin ja siihen, että he joutuvat käyttämään korvaavia lääkkeitä. Tyytyväisyys apteekkien ja terveydenhuollon toimintaan on laskenut.
Asiakkaiden luottamus apteekkeihin on koetuksella myös Etelä-Afrikassa. Työntekijätkin ovat turhautuneita ja tilanne vaikuttaa jopa heidän työmoraaliinsa.
Etelä-Afrikassa on kova pula useista valmisteista, kuten ehkäisypillereissä ja psyykenlääkkeissä. Lääkepulaa pahentaa se, että suuret apteekkiketjut ovat lääketukkujen omistuksessa ja niillä on omaa lääkevalmistusta. Kun ketjut priorisoivat omia apteekkejaan, pienet yksityiset apteekit menettävät lääkkeitä ja asiakkaita.