Liian raskas lääkekuorma aiheutti pahoinvointia
Apteekkityö, Uudistuva apteekki - 13.01.2025 at 09:02
Kovista kivuista ja pahoinvoinnista kärsineelle iäkkäälle rouvalle tehtiin lääkehoidon turvatarkastus. Lääkitysmuutoksilla ikävät oireet saatiin kuriin ja elämänilo takaisin.
Tein lääkehoidon turvatarkistuksen 76-vuotiaalle rouvalle. Hän asui yksin ja jakoi lääkkeet itse. Kauppa-asioissa sekä omakotitalon hoidossa häntä auttoivat lapset.
Rouvalla oli verenpainetauti. Lisäksi hänellä oli noin kuukautta aiemmin havaittu nikaman litistymä, joka oli kovettunut. Verenpaine oli korkea 146/87 ja natriumarvo 133, eli hieman viitearvojen alapuolella.
Ongelma
Rouva oli viimeisen kuukauden aikana ottanut useita kertoja yhteyttä terveydenhuoltoon lähinnä kivun ja pahoinvoinnin takia. Kivut olivat jatkuvia, ja pahoinvointia esiintyi päivittäin.
Myös yöunet olivat kivun takia katkonaiset ja liikkuminen vähäistä. Rouva oli henkisesti hyvin väsynyt tilanteeseen.
Ratkaisu
Keskityin lääkehoidon turvatarkistuksessa elämänlaadun parantamiseen.
Rouvalla oli kaksi kuukautta aikaisemmin aloitettu essitalopraamilääkitys masennuksen hoitoon. Essitalopraamin haittavaikutuksena on hyponatremia eli liian alhainen natriumpitoisuus. Alhainen natriumarvo voi aiheuttaa pahoinvointia ja lihaskramppeja.
Koska korkea ikä ja naissukupuoli lisäävät riskiä essitalopraamin aiheuttamalle hyponatremialle, ehdotin masennuslääkkeen vaihtoa vortioksetiiniin, jonka riski aiheuttaa hyponatremiaa on pienempi. Huomioitavaa on myös, että käytössä oleva happosalpaaja esomepratsoli voi suurentaa essitalopraamin altistusta elimistössä jopa tuplaamalla sen.
Rouvalle oli aikaisemmin määrätty parasetamoli/kodeiini- ja orfenadriinisitraattivalmisteita kivun hoitoon. Nämä olivat hänen mukaansa aiheuttaneet sekavuutta ja huimausta. Hän oli myös kaatunut kertaalleen lääkkeitä otettuaan.
Koska myös pahoinvointi on kodeiinin yleinen haittavaikutus, ehdotin näiden lääkkeiden lopetusta. Tilalle kivun hoitoon otettiin säännölliseen käyttöön pelkkä parasetamolivalmiste. Lääkkeettömänä kivunlievityksenä aloitettiin fysioterapia kerran viikossa.
Rouvalla oli käytössä esomepratsoli närästykseen ja pahoinvointiin. Ehdotin lääkärille esomepratsolin vaihtoa pantopratsoliin, sillä käytössä olevan verenohennuslääke klopidogreelin vaikutus voi heiketä yhteiskäytössä esomepratsolin kanssa. Mahansuojalääkkeen käyttö on kuitenkin perusteltua, koska uusi masennuslääke, vortioksetiini yhdessä klopidogreelin kanssa voi suurentaa verenvuotoriskiä. Myös pahoinvointi voi olla oire närästyksestä.
Ehdotin myös, että kalsium-D-vitamiinivalmisteen annosta nostettaisiin uusien murtumien ehkäisemiseksi ja siksi, että pitkässä käytössä pantopratsoli vähentää ruuasta saadun kalsiumin imeytymistä.
Seuranta
Rouvan pahoinvointi loppui lääkitysmuutosten jälkeen. Myös kivut olivat helpottuneet ja verenpaine laskenut. Tämän takia verenpainelääkitystä oli kevennetty.
Verenpaineen lasku selittyi osittain sillä, että kivut olivat lieventyneet ja liikkuminen arjessa oli lisääntynyt. Rouvan mieliala oli selvästi kohentunut ja elämänlaatu menossa positiivisempaan suuntaan.
Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Moniammatillisessa lääkehoidon arvioinnissa (LHA, LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon ja lääkityksen kokonaisuuteen liittyviä ongelmia. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse, omainen, hoitaja, lääkäri tai farmasian ammattilainen. Arvioinnin tekee aina erikoiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee lääkäri. Tämän arvion teki Sanna-Kaisa Tienhaara (erikoisproviisori, LHKA- erityispätevyys) Lapuan keskusapteekista.