Liki 30 ehdotusta apteekkitoiminnan kehittämiseksi
- 24.03.2011 at 12:03
Päivitetty 13:26 Lääketaksan ja apteekkimaksun uudistamisen yksityiskohdat jäivät apteekkitoimintaa ja sen kehittämistä pohtineelta työryhmältä ratkaisematta.
Päivitetty 13:26 Lääketaksan ja apteekkimaksun uudistamisen yksityiskohdat jäivät apteekkitoimintaa ja sen kehittämistä pohtineelta työryhmältä ratkaisematta.
Torstaina (24.3.) puoliltapäivin loppuraporttinsa sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulalle (kesk.) luovuttanut työryhmä listasi 27 ehdotusta apteekkitoiminnan kehittämiseksi, mutta lääketaksan ja apteekkimaksun uudistamisen osalta yksityiskohdat jäivät vielä auki. Niiden valmistelua jatketaan. Valmista pitäisi saada aikaan ennen kuin uusi sosiaali- ja terveysministeri aloittaa vaalien jälkeen, jotta uudistettu lääketaksa voitaisiin ottaa käyttöön hallituskauden alkupuolella.
Lääketaksaa esitetään uudistettavaksi siten, että apteekin myyntikatteen muodostumisen painopistettä siirretään lääketaksan kertoimista toimitusmaksuun ja taksataulukon euromääräisiin osuuksiin. Samalla selvitetään, voitaisiinko toimitusmaksu sitoa indeksiin. Perimällä pääapteekin ja sivuapteekin apteekkimaksut erikseen apteekkareita halutaan kannustaa sivuapteekkien pitoon syrjäseuduilla.
Työryhmä tarkasteli myös maansisäisen muuttoliikkeen vaikutuksia apteekkiverkostoon ja ehdottaa, että viranomaiset voisivat nykyistä voimakkaammin ohjata apteekkipalveluiden tarkoituksenmukaista sijoittumista.
Työryhmän mielestä nykyinen sivuapteekkiverkosto ei enää vastaa tarkoitustaan apteekkien ja sivuapteekkien alueellisesta jakautumisesta, jonka vuoksi niin apteekkien kuin sivuapteekkienkin perustamiskriteereihin tarvitaan muutoksia.
Lääkkeiden koneellisen annosjakelun kehittämiseksi työryhmä listaa useita ehdotuksia, jotka toteutuessaan helpottaisivat apteekkien arkea ja selkeyttäisivät nykyistä tilannetta esimerkiksi annosjakelun Kela-tilitysten osalta.
Työryhmä säilyttäisi annosjakelupalvelun vain apteekkien toimintana, mutta sallisi annosjakeluyksiköiden perustamisen Fimean luvalla muillekin kuin apteekeille ja sairaala-apteekeille. Sekä annosjakeluyksikön että apteekin perimän palkkion työryhmä kiinnittäisi lääketaksaan palvelun käyttäjien yhdenvertaisen kohtelun vuoksi. Työryhmä ehdottaa myös annosjakelupalkkion korvauskriteerien väljentämistä.
Työryhmä ehdottaa lääkelakiin kirjattavaksi vakiintunutta tulkintaa siitä, että apteekkitoimintaa voi harjoittaa vai toiminimellä. Vuokratyövoiman käyttöä apteekeissa ja sivuapteekeissa työryhmä suitsisi niin, että se olisi mahdollista vain tilapäisesti lomien, sairauspoissaolojen ja kausivaihtelujen vuoksi.
Lääkevalmistuksessa työryhmä lisäisi yksityisten ja yliopistojen apteekkien yhteistyötä ja keskittäisi ex tempore –lääkevalmistusta valmistusyksiköihin, jotka palvelisivat apteekkeja sopimusperusteisesti.
Työryhmä ehdottaa myös liikevaihto- ja reseptuuritietojen sisällyttämistä apteekkilupakuulutuksiin, apteekkiluvan hakemista maksulliseksi sekä uusia, tarkentavia säädöksiä apteekkarinvaihdostilanteisiin.
Fimealle ehdotetaan lisää resursseja apteekkitarkastuksiin ja oikeus määrätä uhkasakko apteekkarille.
Työryhmän mielestä lääkehoidon kokonaisarviointia pitäisi edelleen kehittää ja tehdään lisätutkimuksia kustannusvaikuttavuudesta. Apteekit halutaan myös nykyistä enemmän tukemaan itsehoitoa ja moniammatillista yhteistyötä.
Työryhmä esittää myös sen selvittämistä, mitkä apteekin tarjoamat palvelut täyttävät arvonlisäverottomuuden kriteerit. (EK)