Linjoillamme on nyt ruuhkaa
- 20.11.2009 at 10:55
Neuvontapuhelimet ruuhkautuvat, vaikka influenssaepidemia on vasta kiihdytysvaiheessa. Miten käy huippuviikoilla?
”ÄITIIIIIIIII”, kaksivuotias parkuu suoraa huutoa. Ryntään lastenhuoneeseen. Lapsi makaa patjalla vaaleat hiukset veressä.
”Tää täytyy viedä Jorviin”, mieskin hermostuu ja käskee hakea talouspaperia. Neljävuotias luimistelee vieressä verinen leikkiauto kädessään.
Etsin hädissäni puhelinta, samalla kun mies kantaa huutavan lapsen suihkuun. Veren valuessa viemäriin terveysneuvontapuhelin ei vastaa. ”Valitettavasti linjoillamme on juuri nyt ruuhkaa, odottakaa sulkematta puhelinta.” Sekunnit tuntuvat ikuisuudelta. Lähdetäänkö ajamaan suoraan päivystykseen?
Vuoto tyrehtyy onneksi nopeasti. Hiusten seassa näkyvä haava on vain sentin mittainen. Lapsikin selviää säikähdyksestään ja lopettaa huutamisen.
Helpottuneena pyyhin haavaa desinfiointiaineeseen kastetulla vanutupolla. Yritän silti soittaa neuvontapuhelimeen, koska en tiedä, pitääkö haava liimata tai miten sen voi suojata. Etsimme ohjeita Terveyskirjaston ja HUSin internetsivuilta, SPR:n ensiapuoppaasta ja kahdesta lääkärikirjasta.
Viimeinen oljenkorteni on hätäviesti suositulle keskustelupalstalle. Saan vastauksen kahdessa minuutissa. Kaikkiaan haavanhoidossa neuvoo kuusi eri ihmistä 15 minuutin sisällä. Kiitos, yhteisöllinen media!
Sinä iltana soitin pääkaupunkiseudun terveysneuvontapuhelimeen (09)10023 viisi puhelua klo 21.55-22.40 välisenä aikana. Luulen että neuvontapuhelin pysyi varattuna sikainfluenssan vuoksi. Uutisissa on kerrottu THL:n influenssapuhelimen sekä sairaanhoitopiirien vastaavien puhelinpalveluiden ruuhkautumisesta. Terveyskeskuksiinkaan ei meinaa saada päiväaikaan yhteyttä.
Influenssaepidemia on vasta kiihdytysvaiheessa. Miten käy huippuviikoilla ja laskuvaiheessa? Hätääntyneiden ihmisten määrä ei ainakaan tästä vähene. Seuraavien kolmen kuukauden ajaksi neuvontapuhelimiin on saatava paljon lisää neuvojia ja puhelinlinjoja.
Minä lisäisin neuvontapalveluihin myös monivalinnan, kuten pankeissa ja vakuutusyhtiöissä. ”Paina 1, jos asiasi koskee tapaturmaa. Paina 2, jos haluat yleisohjeita sikainfluenssasta tai rokotteen riskiryhmistä. Paina 3, jos asiasi koskee muuta kiireetöntä hoitoa, kuten matkailijan rokotteita tai tutkimuksiin valmistautumista.”
Odotusmusiikin tilalle laittaisin pyörimään tiedotteen, jossa kerrotaan, millä oireilla sikainfluenssaan sairastuneen täytyy hakeutua kiireesti lääkärin hoitoon. Kehitysideani ovat vapaasti käytettävissä.
Erja Elo
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.