Hyppää sisältöön

Tein lääkehoidon arvioinnin 78-vuotiaalle yksin asuvalle rouvalle. Iäkäs rouva sairasti tyypin 2 diabetesta, verenpainetautia, fibromyalgiaa ja masennusta.

Verenpainelääkitys oli aloitettu muutama vuosi sitten. Fibromyalgian aiheuttamiin kipuihin käytössä oli käytössä parasetamoli ja lisäksi iltaisin otettava nortriptyliini.

Rouvalla oli varsin terveet elämäntavat: vaivoistaan huolimatta hän lenkkeili päivittäin ja kävi myös senioritansseissa viikoittain. Hän ei tupakoinut, ja alkoholiakin hän nautti hyvin harvoin.

Verensokeri- ja kolesteroliarvot olivat normaalit. GFR-arvo 65 kertoi, että myös munuaisten toiminta oli normaali. Natriumarvot olivat puolestaan hieman alle viitearvojen.

Ongelma

Rouva kertoi olevansa jatkuvasti väsynyt. Vaikka hän nukkui jopa 10 tunnin yöunia, hän saattoi päivisin torkahtaa nojatuoliin kirjaa lukiessaan. Lisäksi hän kärsi lievästä pahoinvoinnista.

Rouva kertoi seuraavansa verenpainettaan kotimittauksin kerran viikossa, sillä vastaanottokäynneillä mitatut paineet olivat aina ”pilvissä”. Nainen kertoi mansetin puristuksen aiheuttavan hänelle kipua olkavarteen. Lisäksi mittaustulokset olivat yleensä aina luokkaa 155/95 mmHg, oli aamu tai ilta.

Ratkaisu

Rouvan oireet ja natriumarvot kielivät hyponatreamiasta. Hyponatremia eli veren liian alhainen natriumpitoisuus oireilee tyypillisesti väsymyksenä, voimattomuutena ja pahoinvointina.

Koska kotona mitatut verenpainearvot olivat lääkityksestä huolimatta koholla ja mittaaminen tuotti kipua, vaikutti siltä, että mansetti oli selkeästi liian pientä kokoa. Kun mansetti vaihdettiin isompaan, verenpainearvot laskivat alle 120/70 mmHg eli roimasti alle tavoitetason.

Ehdotuksestani verenpainelääkityksen tarve arvioitiin uudelleen. Hydroklooritiatsidia sisältävä nesteenpoistolääke oli todennäköisesti syynä alhaisiin natriumarvoihin, joten sen käyttö lopetettiin kokonaan. Myös munuaisten kautta vaikuttavan verenpainelääke losartaanin annosta pienennettiin.

Lisäksi diabeteslääke metformiinin rinnalle aloitettiin B12-vitamiini ennaltaehkäisemään kyseisen vitamiinin puutosta.

Seuranta

Lääkitysmuutosten jälkeen väsymys ja pahoinvointi olivat loppuneet muutamassa viikossa. Verenpainetasojen kohoaminen paransi myös rouvan yleisvointia.

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen arvion teki farmaseutti Laura Aho Kuusamon I apteekista.

Lääkitystaulukko

SäännöllisestiAnnos ennen arviotaMuutos
Hydrex semi 25 mg, hydroklooritiatsidi1 x 1Lopetus
Losatrix 100 mg, losartaani1 x 1Annoslasku: ½ x 1
B12-vitamiiniAloitus 1×1
Metforem 500 mg, metformiini1 x 2Ei muutosta
Rosuvastatin Orion 10 mg, rosuvastatiini1 x 1Ei muutosta
Escitalopram Orion 10 mg, eskitalopraami1 x 1Ei muutosta
Amloratio 10 mg, amlodipiini1 x 1Ei muutosta
Noritren 25 mg, nortriptyliini1 x 1Ei muutosta
Tarvittaessa
Panadol Forte 1000 mg1 x 3Ei muutosta

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 24 times
Said to be thoughtful 16 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times