Hyppää sisältöön

Itä-Suomen yliopisto pyytää kommentteja alustavista ehdotuksista apteekkien lääkeneuvonnan sisällön kehittämistarpeiksi.

Taustalla on yliopiston toteuttama, apteekkien lääkeneuvontaan liittyvä selvitys, jota yliopisto on tehnyt sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta. Selvityksen tavoitteena on tarkentaa lääkkeen toimittamisen yhteydessä annettavaa neuvontaa.

Keskeistä kehittämistyössä on vahvistaa ennen muuta lääkeneuvonnan asiakas- ja hoitolähtöisyyttä esimerkiksi tuotelähtöisyyden sijaan. Samalla pyritään luomaan yhteiset käytännöt ja periaatteet apteekkien ja muun terveydenhuollon välille.

Keskiössä neuvonnan sisältö

Selvitystä varten on kesällä 2024 toteutettu sähköiset kyselyt farmasian ammattilaisille, hoitajille ja lääkkeiden käyttäjille. Lisäksi on haastateltu lääkäreitä.

Myös nyt pidettävällä kommentointikierroksella saadut vastaukset ja lokakuussa järjestettävä keskustelutilaisuus sekä erilliset sidosryhmäkeskustelut vaikuttavat lopullisiin ehdotuksiin.

Nyt kommenteilla olevat ehdotukset liittyvät ennen muuta neuvonnan sisältöön. Mukana on myös avoimia kysymyksiä, joihin toivotaan vastaajien omia ehdotuksia.

Kaikki kiinnostuneet voivat kommentoida

Kommentteja toivotaan muun muassa siitä, mitä neuvontaa kehitettäessä tulisi huomioida nykyistä enemmän. Ehdotuksissa puolestaan todetaan muun muassa, että lääkehoidon seurantaa tulisi konkretisoida esimerkiksi erilaisissa suosituksissa ja oppaissa.

Itsehoitolääkkeiden osalta toivotaan ajatuksia siitä, miten itsehoitolääkeneuvonta ja sen erityispiirteet tulisi huomioida apteekkien lääkeneuvonnan kehittämisessä.

Vastauksia toivotaan myös kysymykseen siitä, miten erot lääkkeen toimittamisen yhteydessä annettavan neuvonnan ja maksullisen palvelutoiminnan välillä tulisi huomioida yhtäältä säädöksissä ja ohjauksessa ja toisaalta yhteistyön kehittämisessä hyvinvointialueiden tai muun sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat kommentoida ehdotuksia 29.9.2024 saakka. Kommentit jätetään siihen tarkoitetulla lomakkeella. Vastauksista laaditaan yhteenveto, joka esitetään 10.10.2024 kaikille avoimessa verkkokeskustelutilaisuudessa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times