Parkkamäki väittelee diabeteksen omahoidosta
- 20.09.2013 at 08:31
Apteekkari Stina Parkkamäki osoittaa väitöskirjassaan, että apteekkitapaamiset voivat auttaa diabeetikkoja kohentamaan omahoitoaan.
Apteekkari Stina Parkkamäki osoittaa väitöskirjassaan, että apteekkitapaamiset voivat auttaa diabeetikkoja kohentamaan omahoitoaan.
Parkkamäki kokeili Mäntyharjulla uudenlaista tukikeinoa, joka auttoi tyypin 2 diabeetikoita ottamaan paremmin vastuuta omista elämäntavoistaan. Apteekissa toteutettava vuoden mittainen ohjelma pohjautuu siihen, että diabeetikko ottaa tietoista vastuuta sairautensa hoidosta.
Tutkimukseen osallistuneet diabeetikot jaettiin kahteen ryhmään, joista toisen jäsenet kävivät säännöllisissä kahdenkeskisissä tapaamisissa apteekissa. Verrokkiryhmä yritti kohentaa elämäntapojaan itsenäisesti yleisten ohjeiden avulla.
Apteekkiryhmäläisten elämäntavat ja diabeteksen hoidossa seurattavat laboratorioarvot paranivat verrokkiryhmää enemmän.
– Diabeetikot kaipaavat selkokielistä ja ymmärrettävää omakohtaista tietoa sairaudestaan sekä omien lääkkeiden tarkemmasta vaikutuksesta. Erityisen tärkeää on keskustella diabeetikkoa askarruttavista asioista hänen omista lähtökohdistaan. Tällaiseen systemaattiseen jatkuvuuteen ei juuri ole mahdollisuutta, sillä esimerkiksi diabeteshoitajan kanssa järjestyy tapaamisaikoja muutaman kerran vuodessa, Parkkamäki sanoo.
Koska yhteiskunnalla on niukasti työvoimaresursseja, apteekit voisivat ottaa roolinsa omahoidon tukijana.
– Terveydenhuollon uudelleenjärjestelyt ja kustannusten nousu tekevät apteekkien osallistumisen terveydenhoitoon tärkeäksi. Apteekkien roolin erityisesti keskeisten kansantautien omahoidon tukemisessa tulisi kasvaa, Parkkamäki toteaa.
Hän näkee realistisena, että tulevaisuudessa yhteiskunta voisi ostaa apteekeilta palvelua diabeetikoiden hoidon tueksi.
– Se olisi periaatteessa mahdollista jo tänä päivänäkin palveluseteleiden kautta, hän sanoo.
Väitöskirja apteekkityön ohessa
Stina Parkkamäki sai alkusysäyksen akateemisille jatko-opinnoille pilottiprojektista, jonka hän toteutti Haukivuoren apteekissa vuonna 2002. Väitöskirjan teko on sen jälkeen vienyt lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan.
Apteekkari kiittää Mäntyharjun Havu apteekin henkilökuntaa joustavuudesta ja kärsivällisyydestä.
– Kiitos mahtavien työtovereiden, he ovat antaneet minulle tilaa ja sietäneet sitä, että en ole aina pystynyt olemaan apteekissa kahdeksasta neljään.
Huomisen väitöstilaisuuden jälkeen Parkkamäki aikoo pitkästä aikaa vain huilata. Sitten työlistalla odottaa kodin suursiivous.
ERJA ELO
Väitöstilaisuus järjestetään lauantaina 21.9. kello 12 Mikkelin keskussairaalan auditoriossa.