Pelastaako palvelupiste kyläkauppoja kuolemalta?
- 14.04.2015 at 09:43
Lapinjärven apteekkari toivoo kyläkauppiaiden ja pienten apteekkien välille hyvää yhteistyötä. Apteekin palvelupiste on yksi lähikauppojen toivotuimmista oheispalveluista.
Lapinjärven apteekkari toivoo kyläkauppiaiden ja pienten apteekkien välille hyvää yhteistyötä. Apteekin palvelupiste on yksi lähikauppojen toivotuimmista oheispalveluista.
Päivittäistavarakauppa ry on huolissaan pienten kyläkauppojen tulevaisuudesta. Kyläkauppoja on jäljellä nykyisin noin 300, mutta niistä lähes 30 lopettaa toimintansa joka vuosi.
PTY haki ratkaisua kyläkauppojen kohtaloon erityisellä Kyläkauppa-hankkeella, joka päättyi kevättalvella.
Hankkeen loppuraportissa esitetään monta keinoa, joilla kyläkauppojen elinvoimaa voitaisiin lisätä. PTY:n selvityksen mukaan apteekin palvelupiste on yksi kysytyimmistä lisäpalveluista kyläkaupoissa.
”Palvelua kannattaa
kehittää yhdessä”
PTY:n hankkeeseen osallistui myös Lapinjärven apteekkari Jussi Kalsta. Hän perusti apteekin palvelupisteen kunnan pyynnöstä 13 kilometrin päähän pääapteekista, Porlammin kyläkauppaan.
Nyt Tarmo-kyläkaupassa sijaitsevassa palvelupisteessä asioi noin 20 asiakasta viikossa.
Määrä on vähäinen, mutta palvelu todennäköisesti sitäkin tärkeämpi kylän vanhusvoittoiselle asukaskunnalle.
Kalsta pitääkin palvelupisteen perustamista osana apteekin yhteiskuntavastuuta ja keinona parantaa alueen lääkehuoltoa ja lääkkeiden saatavuutta.
– Palvelupistetoimintaa on mielekästä kehittää edelleen, sillä syrjäseuduilla väestö vanhenee eikä julkista liikennettä keskuksiin ole. Vanhusväestö ei myöskään ole kovin sinut verkko-ostamisen kanssa.
Kalsta kertoo, että joillakin asiakkailla on vielä käytössään pankkikirja eikä minkäänlaista sähköistä maksuvälinettä.
– Eikä täällä olla sen kauempana kuin tunnin matkan päässä Helsingin keskustasta! hän muistuttaa.
Pelkkä lupa
maksaa 1500 euroa
Toistaiseksi apteekin ja kyläkaupan yhteistyö on kuitenkin taloudellisesti haastavaa.
Syrjäseuduilla molemmat yksiköt ovat usein pieniä, eikä ylimääräistä investointivaraa uusiin palvelumuotoihin juuri ole.
Apteekkari vastaa palvelupisteen toiminnasta sekä kaikista perustamis- ja ylläpitokustannuksista. Pelkkä Fimean myöntämä lupa
maksaa jo 1 500 euroa. Kauppias saa pienen korvauksen yhteistyöstä.
PTY:n mukaan palvelu kuitenkin takaisi lääkkeiden luotettavan ja turvallisen jakelun, mikä edistäisi lähialueiden asukkaiden perusturvaa.
Kalstakin pitää yhteistyön kehittämistä mielekkäänä, ja toivoo, että myös kyläkauppiaat oivaltaisivat sen.
– Kyllä täytyy sanoa, että ilman toista ei ole toista. Apteekin palvelupiste voi olla juuri se, joka saa ihmiset asioimaan läheisessä kyläkaupassa eikä menemään kauemmas kirkolle asioimaan, Kalsta muistuttaa.
Aiheesta aiemmin:
Palvelupisteen hinta hirvittää 2.5.2013 >
Väliaikaisen palvelupisteen hinta saattaa laskea 12.3.2013 >