Probiootit, omega-3 ja D-vitamiini voivat alentaa hieman koronariskiä
- 09.08.2021 at 11:14
C-vitamiinin, sinkin tai valkosipulivalmisteen käyttö ei tutkimuksen mukaan ollut yhteydessä koronariskiin.
Brittitutkijat halusivat selvittää, voiko erilaisten ravintolisien käyttö vähentää covid-19-infektion riskiä. Tutkimukseen osallistui yli 370 000 brittiä, jotka käyttivät koronapandemian leviämisen seurantaan tarkoitettua sovellusta. Heistä lähes puolet raportoi käyttävänsä säännöllisesti ravintolisiä.
Touko-, kesä- ja heinäkuussa 2020 sovelluksen käyttäjistä 23 500 sai positiivisen koronatestituloksen.
D-vitamiinilisän, monivitamiinin, omega-3-valmisteen tai probioottien käyttö oli yhteydessä 9–14 prosenttia matalampaan koronainfektion riskiin. Sen sijaan C-vitamiinin, sinkin tai valkosipulivalmisteen käyttö ei ollut yhteydessä koronariskiin.
Yhteys osoitettiin naisilla, mutta ei miehillä. Tulokset tulisi varmistaa vielä satunnaistetuissa, lumekontrolloiduissa tutkimuksissa.
Tulokset on julkaistu BMJ Nutrition, Prevention & Health -julkaisussa.