Hyppää sisältöön

”Porvoo on kaunis kaupunki. Olenkin jo kuvitellut itseni Porvoonjoen rannalle jäätelöä syömässä, katsellen samalla apteekille päin, miettien, että ne mutkat matkassa olivat varttumista varten.”

Näin runoili apteekkari Jarno Kaarlas Apteekkari-lehden Apteekkariksi-palstalle alkuvuodesta 2024, kun hän oli juuri aloittanut Porvoon Taidetehtaan apteekin ruorissa.

Ja nyt kesän korvalla ollaan tosiaan täällä. Joen rannalla, ja vastapäätä siintää apteekki. Jäätelöä ei tosin ole, sillä jäätelökioski on vielä kiinni, kiitos hyytävän toukokuun alun. Se ei enää Kaarlasta hetkauta, sen verran isompiakin mutkia on matkalle mahtunut.

– Haastavaa on tosiaan ollut, huhhuh, Kaarlas summaa reilun puolivuotisen taipaleensa uutena apteekkarina.

Luovia ratkaisuja

Ehkä isoin urakka on ollut apteekin muutto ja rakentaminen heti uran alkumetreillä. Kaarlaksen visio oli, että Taidetehdas on apteekin sijaintina investointi tulevaisuuteen.

Ja tulevaisuus näyttääkin hyvältä. Naapuriin on lähivuosina tulossa iso automarketti, jonka rakennustyöt ovat käynnistymässä. Kaarlas uskoo, että se lisää alueen kiinnostusta muidenkin yrittäjien silmissä ja tuo alueelle sekä yrityksiä että ihmisiä.

Mutta kaikki tämä on vielä tulossa. Toistaiseksi asiakkaat ovat löytäneet uuden apteekin odotettua hitaammin.

– Nyt suunta on jo ylöspäin, mutta alkuun olemme joutuneet toimimaan hiukan vajaateholla.

Se on tarkoittanut luovia ratkaisuja muun muassa henkilökunnan työllistämiseksi. Kaarlas on vuokrannut apteekkinsa henkilökuntaa apteekkarikollegoilleen, joilla on puolestaan ollut pulaa työvoimasta. Nyt henkilökunta on jo palaamassa takaisin kotipesään, ja Kaarlas sanoo olevansa heille valtavan kiitollinen joustavuudesta ja venymisestä.

Apteekkari Jarno Kaarlas Porvoonjoen rannalla.
Apteekin avaamisen alkumetreillä viime syksynä Jarno Kaarlas haaveili, että ehtisi kesän tullen istahtaa joenrantaan jäätelölle. Toukokuussa aurinko helli sen verran, että haaveen saattoi toteuttaa.

Itse apteekkari – ja kolmen lapsen isä – sanoo ottavansa haasteet ennen muuta kasvattavana kokemuksena.

– Kun tulin ensimmäisen kerran isäksi, totesin, että lapsen kasvattaminen kasvattaa myös vanhempia. Että, kun siitä selviää, on ihmisenä aiempaa kypsempi. Samaa täytyy sanoa tästä apteekin avaamisesta. Pienet asiat eivät enää tunnu juuri missään.

Porvoo oli onnenpotku

Oma apteekki on ollut Kaarlaksen tähtäimessä siitä saakka, kun hän päätyi farmasian alalle.

– Olen hakenut apteekkilupia eri puolilta Suomea, Etelä-Suomesta Muonioon. Sanoin vaimollekin jo ennen naimisiinmenoamme, että tulipa lupa mistä hyvänsä, sinne lähdetään.

Nyt, kun lupa on lunastettu Porvoosta, Kaarlas tunnustaa, ettei ole koskaan enemmälti oleillut Iisalmea korkeammalla.

– En yhtään väheksy Muoniota, mutta oli tämä onnenpotku.

Puoliso lienee samaa mieltä, sillä Porvoo on koko perheelle ennestään tuttu, ja sinne pääsee perheen kotikonnuilta Tuusulasta reilussa puolessa tunnissa. Se on tärkeää, sillä myös Kaarlaksen puoliso Juulia Kaarlas työskentelee apteekissa yrittäjäpuolisona ja vastaa muun muassa henkilökunnan työvuoroista.

Kaarlaksen mukaan yhteistyö sujuu, kun on selvää, kuka apteekilla määrää kaapin paikan.

– Minä menen sinne, minne vaimo minut laittaa.

Silmälasit poliisin uran tiellä

Alun perin Kaarlaksesta piti tulla poliisi, mutta unelman tielle tulivat silmälasit.

– Poliisikoulusta sanottiin, että sinne päästäkseen pitäisi pystyä ajamaan autoa ja ampumaan ilman laseja. Totesin, että molemmat kyllä onnistuvat, mutta siinä ovat muut vaarassa.

Proviisorin ammatti löytyi lääketehtaasta, jossa Kaarlas työskenteli nuorena miehenä hetken aikaa. Apteekkityöhön hän puolestaan tykästyi ensimmäisessä harjoitteluapteekissaan.

– Huomasin, että asiakaspalvelu on minun juttuni. Siinä viihdyn ja sitä olen saanut tehdä myös apteekkarina.

Lääkeneuvonta ei ole monologia vaan dialogia. Ja jos asiakas haluaa jutella enemmänkin terveydestään tai vaikka säästä, meillä pitää olla sille aikaa. Aikaa inhimillisyydelle.

Jarno Kaarlas

Asiakkaat ovat Kaarlaksen ajattelun keskiössä myös apteekin johtamisessa.

– Heidän palvelemisensa ei ole liukuhihnahommaa. Meillä jokainen asiakas kohdataan ihmisenä, jolle ollaan läsnä siinä hetkessä. Lääkeneuvonta ei ole monologia vaan dialogia. Ja jos asiakas haluaa jutella enemmänkin terveydestään tai vaikka säästä, meillä pitää olla sille aikaa. Aikaa inhimillisyydelle.

Apteekki pysyy

Ihmisten kohtaamiselle on myös tilausta. Kaarlas pyörittää Porvoossa sijaitsevan pääapteekin lisäksi myös kahta sivuapteekkia, joista toinen sijaitse Pornaisissa ja toinen Gammelbackassa.

– Pornaisissa minulta on jo kyselty, että ei kai apteekki ole täältä lähdössä, jos muut terveyspalvelut lähtevät. Olen luvannut, ettei apteekki lähde mihinkään ainakaan 19 vuoteen.

2040-luvulla Kaarlas tulee eläkeikään, joten sen pidemmälle hän ei voi lupauksia tehdä. Sitä ennen hän toivoo apteekkialan kehittyvän entistä enemmän muun terveydenhuollon tueksi. Lääkehoitojen onnistumisella tai epäonnistumisella on merkittävä rooli terveydenhuollon kokonaisuudessa, joten apteekkeja kannattaisi entistä enemmän hyödyntää siinä, että varmistetaan hoitojen onnistuminen.

– Apteekin ydinosaamista olisi esimerkiksi seuloa riskejä potilaan lääkityslistasta.

Jarno Kaarlas muistuttaa, että onnistuneen lääkehoidon lisäksi apteekeissa varmistetaan lääkkeiden huoltovarmuus ja selätetään saatavuushäiriöt.

Toiveena rehellinen julkinen keskustelu

Kaarlas muistuttaa, että onnistuneen lääkehoidon lisäksi apteekeissa varmistetaan lääkkeiden huoltovarmuus ja selätetään saatavuushäiriöt.

– Ja silti, kun julkisessa keskustelussa puhutaan apteekeista, puhutaan lähinnä rahasta ja lääkkeiden hinnoista.

Etenkin puhe apteekkareiden tuloista, kuulostaa tuoreen apteekkarin korvaan täysin vieraalta.

– Puhutaan apteekkareiden ylisuurista tuloista. Missähän ne oikein ovat. Itselläni on lähinnä valtava laina, jonka takaisinmaksamisesta vastaan koko henkilökohtaisella omaisuudellani.

Kaarlaksen mielestä julkisessa keskustelussa liikkuukin paljon väärää tietoa, josta osa on tietämättömyyttä, osa epätotuuksien puhumista.

– Toivoisin, että keskustelu olisi rehellistä. Silloin sitä voidaan käydä oikeista lähtökohdista. Itse voin käsi sydämellä sanoa, että meillä Suomessa on yksi maailman parhaiten toimivista apteekkijärjestelmistä. Ei rikota sitä.

Kaarlas haluaa panostaa asiakaspalveluun. ”Jos asiakas haluaa jutella enemmänkin terveydestään tai vaikka säästä, meillä pitää olla sille aikaa. Aikaa inhimillisyydelle.”

Taidetehtaan apteekki

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 44 times
Said to be thoughtful 11 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times