Hyppää sisältöön

Närästyslääke ranitidiinissa on havaittu samoja epäpuhtauksia, kuin sartaani-verenpainelääkkeissä. Lääkettä voi käyttää kuitenkin normaalisti.

Euroopan lääkevirasto EMA sekä Yhdysvaltain lääkevirasto FDA aloittivat ranitidiinia sisältävien valmisteiden arvioinnin, sillä joidenkin valmisteiden on havaittu sisältävän N-nitrosodimetyylamiini (NDMA)-nimistä epäpuhtautta. Arviointi kohdistuu useisiin ranitidiinia sisältäviin valmisteisiin, kuten esimerkiksi Zantac ja Ranixal. Arvioinnin tekee EMA:n Lääkevalmistekomitea ja lopullisen päätöksen asiasta antaa Euroopan komissio.

Ranitidiini on närästyslääkkeenä käytettävä histamiini-2-reseptorin salpaaja. Sitä käytetään laajalti hoitamaan ja estämään mahan liikahappoisuudesta aiheutuvia vaivoja, kuten närästystä ja mahahaavaa. Lääkettä on saatavilla itsehoitovalmiste tabletteina ja reseptillä tabletteina, oraaliliuoksena ja pistosmuodossa.

Ei aiheuta välitöntä vaaraa

NDMA on luokiteltu eläinkokeiden perusteella mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniksi. Sitä on myös joissakin ruoka-aineissa ja vedessä, eikä sen oleteta olevan ihmiselle haitallista hyvin pieninä pitoisuuksina.

Vuonna 2018 NDMA:ta ja muita nitrosamiiniyhdisteitä löydettiin useista sartaani-ryhmän verenpainelääkkeistä eli angiotensiini II reseptorin salpaajista. Tämän takia Euroopan unionissa tehtiin arviointi, jonka seurauksena näille lääkkeille määrättiin tiukat uudet valmistusvaatimukset.

Tanskassa toteutettu tutkimus totesi, ettei NDMA lisää syöpäriskiä lyhyellä aikavälillä. EMA:n tekemä selvitys havaitsi, että epäpuhtautta sisältävän valsartaanin käyttäminen korkeimmalla mahdollisella annoksella (320mg päivässä) seitsemän vuoden ajan aiheuttaa yhden ylimääräisen syöpätapauksen 5 000 ihmisen joukosta.

Ranitidiinivalmisteita ei vedetä nyt pois markkinoilta, vaan niiden turvallisuutta arvioidaan nyt tarkemmin. Lääkettä käyttävät voivat keskustella apteekissa tai lääkärinsä kanssa, jos haluavat vaihtaa toiseen valmisteeseen.

EMA:ssa laaditaan parhaillaan ohjeistusta nitrosamiinien välttämiseksi muissa lääkeryhmissä. EMA jatkaa yhteistyötä kansallisten viranomaisten, Euroopan neuvoston lääkkeiden laatuasioista vastaavan yksikön EDQM:n ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa suojatakseen potilaita ja varmistaakseen nitrosamiinien tehokkaan torjunnan lääkkeissä. Fimea osallistuu asian selvittelyyn yhdessä muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times