RKP:n Henrik Wickström: Laaja apteekkiverkko on tärkeä tuki sote-järjestelmälle
Uudistuva apteekki, Yhteiskunta - 23.05.2024 at 09:11
Kansanedustaja Henrik Wickström pitää haastavana hallituksen suunnitelmaa siirtää osa itsehoitolääkkeistä apteekkijakelun ulkopuolelle.
Apteekkiuudistuksen valmistelu etenee sosiaali- ja terveysministeriössä. Uudistusta valmisteleva työryhmä ottaa vuoden 2026 loppuun mennessä kantaa lukuisiin kysymyksiin, kuten itsehoitolääkkeiden myyntipaikkaan ja verkkoapteekkien kehittämiseen.
Mutta mitä ajattelevat päättäjät? Millainen on hallituspuolueiden kansanedustajien visio apteekkialan tulevaisuudesta? Apteekkari-lehti kysyi näkemyksiä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvilta hallituspuolueiden edustajilta.
Neliosaisen juttusarjan aloittaa Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Henrik Wickström. Uudenmaan vaalipiiriä edustava inkoolainen valtiotieteiden maisteri ja elinkeinopoliittinen asiantuntija aloitti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa viime vuoden huhtikuussa.
Juttusarjassa samoihin apteekkikysymyksiin vastaavat myös kansanedustajat Minna Reijonen (ps.), Päivi Räsänen (kd.) sekä Mia Laiho (kok.).
- Apteekki on valtaosalle suomalaisista lähin terveyspalvelu. Miten näet apteekin palvelut osana terveydenhuollon kokonaisuutta tulevaisuudessa?
Kun väestö ikääntyy ja keskittyy suuriin kaupunkeihin, laaja apteekkiverkko on hyvin tärkeä tuki koko sote-palvelujärjestelmälle. Toivoisin, että hyvinvointialueet ja apteekit tekisivät alueellisesti enemmän yhteistyötä, mutta tämä aloite on tultava alueelta. - Miten varmistaisit maankattavan apteekkiverkoston ja lähiapteekkipalvelut jokaiselle suomalaiselle?
Näen tässä tärkeänä, että me teemme valtakunnallisesti sellaista politiikkaa ja edistämme sellaisia linjauksia, joilla huolehdimme laajasta apteekkiverkosta, joka tuo apteekkipalvelut lähelle jokaista suomalaista. - Apteekkien taloustilanne on tiukentunut, ja apteekkeihin kohdistuvat leikkaukset uhkaavat monien apteekkien kannattavuutta. Mitä ajattelet apteekkitalouteen kohdistuvista säästötoimista ja niiden vaikutuksista apteekkien toimintaedellytyksiin?
Tällä hallituskaudella tehdään apteekkitalouden kokonaisuudistus. Tämän työn aikana on tärkeä yhdessä apteekkisektorin kanssa pyrkiä ratkomaan apteekkitalouden tulevaisuutta. Julkisen talouden tilanne tuo omat haasteensa kokonaisuuteen. Huoltovarmuuden näkökulmasta toimiva ja kestävä apteekkiverkko on tärkeää, ja tätä ei saa unohtaa. - Hallitusohjelman mukaan joitain itsehoitolääkkeitä voidaan siirtää apteekkijakelun ulkopuolelle. Mitä ajattelet tästä ja miten varmistaisit lääkitysturvallisuuden, mikäli muutoksia tehdään?
Henkilökohtaisesti olen pitänyt tätä haastavana. Hallitusohjelmassa on kuitenkin tahtotila nostaa tämä asiaa esiin. Mielestäni meillä löytyy nykyisellään jo aika toimiva malli, jossa apteekilla voi olla lääkekaappi esimerkiksi saaristossa sijaitsevassa kaupassa. Etäkonsultaation avulla lääkkeistä voi saada lisätietoa. Meillä on jo todella vahvat kauppaketjut, joten näidenkään asemaa ei tarvitse vahvistaa. - Mihin suuntaan kehittäisit suomalaisia verkkoapteekkeja?
Mielestäni verkkoapteekissa on suuri potentiaali. Toivon ennen kaikkea, että verkkoapteekkia kehitetään siten, että se sujuvoittaa asiantuntevan palvelun saantia ja tuo palvelun vielä lähemmäs suomalaisia. - Mikä on suomalaisen apteekkitoiminnan tulevaisuus? Mihin olemme mielestäsi menossa?
Pidän tärkeänä, että apteekkiverkon osuus kokonaisuusturvallisuuden näkökulmasta vahvistuisi. Toivon, että pidämme huolta siitä, että apteekki on lähipalvelu ja, että apteekkiyrittäjien huolia talousnäkemyksistä ymmärretään. Elinvoimainen apteekkiverkko tulisi myös olla vahvempi osa sote-palveluverkostoa.