Hyppää sisältöön

Ruotsin lääkevirasto aikoo asettaa uudet osaamisvaatimukset apteekkiteknikoille, jotta nämä voivat antaa itsehoitoneuvontaa apteekeissa. Virasto pyrkii määrittelemään neuvontaan vaadittavalle osaamiselle vähimmäistason. 

Ruotsissa apteekeissa työskentelee farmaseuttien lisäksi apteekkiteknikkoja, joilla on 1,5 vuoden ammattikorkeatason koulutus työhön. Apteekkiteknikot ovat monin paikoin antaneet myös itsehoitoon liittyvää neuvontaa, mutta ongelmana on ollut kirjava osaamistaso.

Lääkeviraston mukaan tähän liittyy riski, että vakavia oireita ei neuvonnassa huomata tai reseptivapaita lääkkeitä käytetään väärin. Niinpä Lääkevirasto on nyt ehdottanut itsehoitoneuvontaa antaville apteekkiteknikoille vähintään vuoden mittaista kokopäiväistä koulutusta, joka sisältää sekä teoriaa että käytäntöä ja kattaa tarkasti määritellyt osa-alueet.

Lääkeviraston ehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella.

Farmaseutit vaativat koulutukselle myös laadullisia tavoitteita

Ruotsin farmasialiitto pitää antamassaan lausunnossa osaamisvaatimusten asettamisesta tarpeellisena, mutta Lääkeviraston asettamat vaatimukset ovat järjestön mukaan liian matalat.

Farmasialiiton mielestä Lääkevirasto haluaa ehdotuksessaan säädellä lähinnä koulutuksen kestoa ja siihen sisältyviä osa-alueita. Liitto puolestaan haluaa, että koulutukselle ja valmistuneille asetetaan myös laadullisia vaatimuksia.  

Farmasialiiton mukaan Ruotsissa tulee ottaa käyttöön pakollinen valtakunnallinen koe, jotta eri koulutusyksiköissä opiskelleilla apteekin teknisillä työntekijöillä on yhtenevä ja laadukas osaaminen itsehoitoneuvonnassa.

Asiasta uutisoi Läkemedelsvärlden.

Suomessa apteekeissa lääkkeisiin ja itsehoitoon liittyvää neuvontaa saavat antaa vain yliopistokoulutetut farmaseutit ja proviisorit. Apteekkien tekniset työntekijät tai lääketeknikot eivät Suomessa anna itsehoitolääkkeisiin liittyvää neuvontaa, vaan heidän työnsä keskittyy esimerkiksi lääkkeiden varastokäsittelyyn ja keräilyyn tai muuhun asiakaspalveluun.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 11 times
Said to be thoughtful 3 times
Has raised questions 2 times
Disagreed 0 times