Ryöstöt ja murrot apteekkeihin yhä kasvussa
- 13.03.2015 at 02:13
Apteekkeihin tehtiin viime vuonna 23 ryöstöä ja niihin murtauduttiin lähes 130 kertaa. KRP pitää yhtenä syynä e-reseptin yleistymistä.
Apteekkeihin tehtiin viime vuonna 23 ryöstöä ja niihin murtauduttiin lähes 130 kertaa. KRP pitää yhtenä syynä e-reseptin yleistymistä.
Apteekkeihin tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon ryöstäjä ja murtoja. Niiden määrät ovat olleet kasvussa jo muutaman vuoden ajan.
Poliisin tietojen mukaan apteekkiryöstöjä tai ryöstön yrityksiä tehtiin viime vuonna 23 ja murtoja ja murron yrityksiä 127.
Erityisesti ryöstöt ovat lisääntyneet 2010-luvulla tuntuvasti. Ennen vuotta 2012 niitä tehtiin muutamia vuodessa, sen jälkeen apteekkeja on ryöstetty vuosittain lähes parikymmentä. Ryöstöistä noin joka neljäs on ollut törkeä ryöstö.
Murtojen osalta kasvu on tasaisempaa. Vuoden 2010 jälkeen niitä on tehty noin 120 vuosittain, ja viime vuonna ennätykselliset 127.
Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen pitää rikollisuuden kasvun yhtenä syynä sähköisen lääkemääräyksen yleistymistä.
– Paperisen lääkereseptin väärentäminen on ollut perinteinen keino hankkia laittomasti huumaavia lääkkeitä. Tämän mahdollisuuden väheneminen vaikuttaa varmasti osaltaan rikollisuuden kasvuun.
Myös laittomien erien takavarikot lisäävät rikollisuutta. Kun jonkin alueen katukauppaan suunniteltu erä jää viranomaisten haltuun, riski rikollisuuteen kasvaa alueella välittömästi.
– Apteekkeja ryöstävät ja niihin murtautuvat ovat usein erittäin huonossa, epätoivoisessa kunnossa. He tarvitsevat aineensa päivittäin. Jos tarvittavia pillereitä ei saada edes kaveria ryöstämällä, ne haetaan väkisin apteekista. Usein tekijä jää jopa rikospaikalle syömään lääkkeitä välittämättä tuon taivaallista kiinnijäämisen mahdollisuudesta, Leskinen kuvailee.
Anna ryöstön tapahtua,
älä leiki sankaria
Leskinen muistuttaa, että ryöstötilanteessa kaikenlaiset sankariteot ovat ehdottoman kiellettyjä.
– Apteekkiryöstöjä tekevät henkilöt eivät pysty arvioimaan tekojensa seurauksia. He ovat arvaamattomassa tilassa, joko päihteiden alaisena tai kärsivät voimakkaista vieroitusoireista.
Leskinen tähdentää. että koko henkilökunta harjoittelijoineen pitää kouluttaa ryöstötilanteita varten.
– Koulutusapua voi kysellä turvallisuuspalveluita myyvistä yrityksistä. Ne voivat auttaa myös valitsemaan oikeanlaiset murtosuojaukset sekä neuvoa keinoja vähentää murron tai ryöstön houkuttelevuutta.
Lisäksi on ehdottoman tärkeää, että apteekeissa on laadukkaat valvontalaitteet, jotka eivät jätä mitään kohtaa kuvaamatta ja että tallenteiden kellot ovat oikeassa ajassa.
– Tallenteiden avulla poliisi pääsee nopeasti rikollisen jäljille. Usein kyse on kuitenkin paikkakuntalaisista tekijöistä, Leskinen painottaa.
Muuten ryöstöiltä ja murroilta suojautuminen on vaikeaa.
– Rikosten uhreiksi joutuvissa apteekeissa on paljon pieniä sivuapteekkeja, mutta myös isoja ja keskeisillä paikoilla olevia apteekkeja. Kukaan ei ole näiltä suojissa, Leskinen muistuttaa.
Lue, miten ryöstötilanteessa tulee toimia >
INKERI HALONEN