Hyppää sisältöön

Seisominen on yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen. Seisomisajan lisääminen voi auttaa ehkäisemään pitkäaikaissairauksia.
 
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa selvitettiin paikallaanolon, liikkumisen ja kunnon yhteyksiä elimistön insuliiniherkkyyteen. Tutkittavana oli vähän liikkuvia työikäisiä aikuisia, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimuksessa havaittiin, että seisominen on yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen riippumatta päivittäisen liikunnan tai istumisen määrästä, kunnosta tai ylipainosta.

– Tätä yhteyttä ei ole ennen osoitettu. Löydökset kannustavat entisestään korvaamaan osan päivittäisestä istumisajasta seisomisella, varsinkin jos liikkumissuositukset eivät täyty, sanoo tohtorikoulutettava Taru Garthwaite Turun yliopistosta.

Tulokset viittaavat Garthwaiten mukaan siihen, että päivittäisen seisomisajan lisääminen saattaa olla avuksi elintapasairauksien ennaltaehkäisyssä.

Insuliinin normaali toiminta kehossa voi häiriintyä esimerkiksi ylipainon seurauksena, mikä voi johtaa insuliiniherkkyyden heikkenemiseen sekä kohonneeseen tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Seuraavaksi tutkijat pyrkivät selvittämään, mitä terveysvaikutuksia saadaan, kun päivittäistä istumisaikaa vähennetään yhdellä tunnilla.

Tutkimus julkaistiin Journal of Science and Medicine in Sport -lehdessä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times