Selvitys: Näin paljon apteekkien itsehoitoneuvonta säästää euroja hyvinvointialueilla
Apteekkityö, Talous, Yhteiskunta - 08.08.2024 at 07:37
Ilman apteekkien antamaa itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä voisi lisääntyä jopa viidenneksellä.
Apteekkien antama itsehoitoneuvonta tuottaa vuodessa jopa 518 miljoonan euron säästöt hyvinvointialueille. Tieto selviää juuri valmistuneesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin apteekkien farmaseuttisen työn tuottamaa arvoa asiakkaille, hyvinvointialueille ja yhteiskunnalle.
Säästö syntyy muun muassa toteutumattomista lääkärikäynneistä. Selvityksen osana toteutetussa lääkärikyselyssä lääkärit arvioivat, että ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi yli 20 prosentilla.
Selvityksen toteutti vaikuttavuustutkimuksen asiantuntijayritys ESiOR Oy Suomen Apteekkariliiton tilauksesta.
Lääkeneuvonta on apteekin tehtävä
Lääkeneuvonnan antaminen on apteekkien lakisääteinen velvollisuus. Itsehoitoon ja itsehoitolääkkeillä hoidettaviin vaivoihin liittyvään neuvontaan voi kuulua esimerkiksi itsehoitolääkkeiden käyttöön tai lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyvää neuvontaa tai elämäntapaohjausta. Apteekin itsehoitoneuvonta voi johtaa myös lääkkeettömään itsehoitoon.
– Apteekkien tehtävä on huolehtia, että ihmiset käyttävät lääkkeitä oikein ja turvallisesti. Apteekeissa työskentelevät koulutetut farmasian ammattilaiset pystyvät tarkistamaan, onko itsehoitolääkettä turvallista käyttää esimerkiksi tiettyjen sairauksien, lääkitysten tai ravintolisien kanssa, toteaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.
Toisinaan itsehoitoneuvontaan voi kuulua myös asiakkaan ohjaaminen terveydenhuollon palveluihin. Näin esimerkiksi silloin, jos apteekin ammattilainen epäilee, että asiakkaalla on välitöntä hoitoa vaativa tila, kuten sydäninfarkti, tai jos asiakas tarvitsee itsehoidon sijaan reseptilääkitystä.
Ei tarpeetonta käyttöä
Selvityksen mukaan itsehoitoneuvonta on apteekkien farmaseuttisista palveluista selvästi eniten arvoa tuottava osa-alue.
Neuvonnan tavoitteena on myös välttää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä.
Itsehoitoneuvonnan lisäksi apteekit neuvovat myös muun muassa reseptilääkkeiden käytössä ja tarkistavat mahdollisia reseptipoikkeamia ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia.
– Neuvonnan tavoitteena on myös välttää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä, Puumalainen muistuttaa.
Näin selvitys tehtiin:
- Selvityksen apteekkien farmaseuttisesta työstä toteutti vaikuttavuustutkimuksen asiantuntijayritys ESiOR Oy Suomen Apteekkariliitolle huhti-kesäkuussa 2024.
- Selvityksessä arvioitiin apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia, vaikuttavuutta ja arvoa apteekin asiakkaille, hyvinvointialueille ja yhteiskunnalle vuonna 2023.
- Selvityksessä apteekkien farmaseuttisen työn vaikutuksia mallinnettiin arviointimallilla. Mallinnus toteutettiin tutkimuskirjallisuuden, saatavilla olleiden julkisten ja julkaisemattomien raporttien sekä keväällä 2024 toteutetun lääkärikyselyn perusteella.
- Apteekkariliitto julkaisee syksyllä myös laajemman selvityksen tulokset.