Suolistohormonit suojaavat myös sydäntä
- 03.01.2024 at 08:01
Uuden tutkimuksen mukaan semaglutidi vähentää merkittävästi vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä ylipainoisilla tai lihavilla.
Uuden tutkimuksen mukaan semaglutidi vähentää merkittävästi vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä ylipainoisilla tai lihavilla. Potilaita hoitava lääkäri kuitenkin toivoo, että saatavuusongelmista kärsivä lääke säästettäisiin nyt diabeetikkojen hoitoon.
Lääkeyhtiö Novo Nordisk tiedotti kesän lopulla tutkimuksesta, jonka mukaan suolistohormonianalogi semaglutidi vähentää merkittävästi vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä ylipainoisilla tai lihavilla, joilla on todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta.
Riski oli lumeeseen verrattuna 20 prosenttia matalampi, kun potilaat saivat pistoksena 2,4 milligrammaa semaglutidia kerran viikossa enintään viiden vuoden ajan normaalihoidon lisänä.
Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, dosentti Heikki Koistinen pitää tuloksia merkittävinä. Hän työskentelee erikoislääkärinä HUSissa sekä tutkijana Helsingin yliopistossa ja lääketieteen tutkimuslaitos Minervassa. Tulokset julkaistiin marraskuussa New England Journal of Medicine -lehdessä.
– Noin hieno tulos sydän- ja verisuonitapahtumien vähenemässä tulee kyllä muuttamaan hoitokäytäntöjä lihavuuden hoidossa, Koistinen sanoo.
Novo Nordisk aikoo hakea 2,4 milligramman semaglutidiannokselle (Wegovy) käyttöaiheen laajentamista Euroopan lääkevirastolta tämän vuoden aikana. Valmisteella on tällä hetkellä myyntilupa lihavuuden hoitoon sekä ylipainon hoitoon, kun henkilöllä on painoon liittyviä terveysongelmia. Suomessa Wegovya on ollut saatavilla kesästä lähtien rinnakkaistuonnin kautta.
Alun perin diabateksen hoitoon
Semaglutidi on yksi suolistohormonianalogeista eli GLP-1-reseptoriagonisteista, jotka kehitettiin alun perin tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Viime vuosina niistä on kuitenkin saatu hyviä tuloksia myös laihdutuslääkkeinä.
Heikki Koistisen mukaan suolistohormonit ovat yksi tärkeimmistä lääkeryhmistä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Erityisesti niistä hyötyvät lihavat tyypin 2 diabeetikot.
GLP-1-reseptoriagonistit ovat tällä hetkellä Kela-korvattavia tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla, joiden painoindeksi on vähintään 30. Lisäksi ehtona on, että riittävää glukoositasapainoa ei ole saavutettu muilla diabeteslääkkeillä.
Koistinen toivoo, että hoidon voisi aloittaa suoraan suolistohormonilla, jos diabeetikolla on sydän- ja verisuonisairaus tai paljon sen riskitekijöitä.
– Meidän ei pitäisi tuijottaa pelkästään diabeetikon glukoositasapainoa, vaikka toki sekin pitää saada kuntoon. On tärkeää pienentää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä, joka on tyypin 2 diabeteksessa suuri. Diabeteslääkkeistä myös SGLT2-estäjien on todettu suojaavan sydän- ja verisuonitapahtumilta.
Saatavuushäiriöt jatkuvat
Viime aikoina semaglutidi on ollut otsikoissa erityisesti saatavuusongelmien vuoksi. Lääkkeen tuotanto ei ole riittänyt vastaamaan rajusti kasvaneeseen kysyntään, minkä vuoksi lääkettä ei ole riittänyt kaikille.
1,0 milligramman semaglutidia käytetään tyypin 2 diabeteksen hoidossa Ozempic-kauppanimellä. Kun vahvemman, laihdutuslääkkeeksi rekisteröidyn Wegovyn markkinoilletulo viivästyi, Ozempicia alettiin määrätä käyttöaiheen ulkopuolella myös painonhallintaan.
Heikki Koistisen mukaan Suomeen saatavat Ozempic-erät tulisi nyt säästää diabeetikkojen hoitoon.
– Kun lääkkeestä on pulaa, valmisteet tulisi antaa niille, jotka niitä ensisijaisesti tarvitsevat, hän sanoo.
Fimean mukaan lääkeyhtiö on tiedottanut, että Ozempicin saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen vuonna 2024. Valmisteista odotetaan säännöllisiä toimituksia Suomeen, mutta on epävarmaa, milloin toimitukset riittävät vastaamaan täysin kysyntään.
Vakavien haittojen riski on pieni
Toinen otsikoihin noussut asia ovat semaglutidin ja muiden suolistohormonien mahdolliset sivuvaikutukset. Niiden käyttö on yhdistetty esimerkiksi haimatulehduksiin, mahalaukun halvauksiin ja itsetuhoisuuteen.
Koistisen mukaan lääkeryhmän mahdollisista vakavista haitoista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä niiden riski on pieni. Lääkkeiden tavallisimpia haittoja ovat pahoinvointi, närästys, ummetus ja ripuli.
Suolistohormoneja tutkitaan myös tyypin 2 diabetekseen liittyvän kroonisen munuaistaudin hoidossa. Novo Nordisk tiedotti juuri keskeyttäneensä tähän liittyvän tutkimuksen semaglutidilla etuajassa ulkopuolisen tutkimusta seuraavan komitean suosituksesta.
– Tutkimuksen tulokset julkaistaan ensi vuonna. Siihen asti pitää odotella, ennen kuin tiedämme, millaisia tulokset ovat, Koistinen kertoo.