Hyppää sisältöön

EMA joutuu lähtemään Lontoosta Britannian EU-eron takia. Kansanedustaja Annika Saarikon mukaan virasto sopisi hyvin esimerkiksi Turkuun.

Kun Britannian ero EU:sta kesäkuussa varmistui, alkoi kansainvälinen pohdinta siitä, minne Lontoossa sijaitseva Euroopan lääkeviraston pääkonttori lähes 900 työntekijänsä kanssa muuttaa.

Virasto vastaa lääkkeiden tieteellisestä arvioinnista, valvonnasta ja turvallisuudesta Euroopan unionin alueella.

Tanskan ja Ruotsin lääketeollisuuden edustajat kävivät jo keväällä kiivasta sanasotaa siitä, kumpaan maahan virasto sopisi paremmin, mikäli britit päätyisivät äänestämään EU-eron puolesta.

Pääkonttorin havittelijoiksi ovat Britannian EU-eron jälkeen ilmoittautuneet myös muun muassa Espanja, Italia ja Saksa.

Ja nyt keskustelu on virinnyt myös Suomessa.

Kansanedustaja, tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) otti asiaan kantaa tänään. Hän pitää perusteltuna, että pääministeri Juha Sipilän hallitus tutkisi mahdollisuudet hakea viraston uudeksi sijaintipaikaksi Suomea. Asiasta kertoi ensin Yle.

– Virasto on kokoluokaltaan huomattava, niin työntekijämäärässä kuin kansainvälisen asiantuntijaverkoston osalta. Sillä on myös tiivis kytkös kansallisten lääkeviranomaisten toimintaan. Näin ollen se vahvistaa myös viraston sijaintimaan asiantuntijaprofiilia ja osaamista lääkekysymyksissä, Saarikko perustelee tiedotteessaan.

Saarikon mukaan viraston voisi sijoittua esimerkiksi Turkuun, jossa on vahvaa lääketieteen- ja teollisuuden ja terveysteknologian osaamista.

Saarikko uskoo, että Suomen kansallinen terveysalan kasvustrategia, uraauurtava biopankkitoiminta lainsäädäntöineen ja useiden alojen korkea tutkimusosaamistaso ovat kiistämättömiä vahvuuksia viraston tavoittelussa. 

Lääketeollisuus ry ilmoitti pian tukevansa Saarikon esitystä viraston sijoittamisesta Suomeen.

– Suomessa on lääkeviraston tarvitsemaa korkeasti koulutettua työvoimaa ja korkeatasoista lääketieteellistä osaamista. Tarjoamme viraston toiminnalle hyvän suomalaisen infrastruktuurin ja turvallisen maan vakaat olosuhteet, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio toteaa.

Lääketeollisuus ry näkee lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toiminnan myös Suomen selvänä valttina.

– Fimea on Euroopan laajuisesti arvostettu viranomainen, jolla on vahva rooli myös Euroopan lääkeviraston toiminnassa, Merikallio sanoo.

Myös Lääketeollisuus ry toivoo, että hallitus tekisi kaikkensa viraston saamiseksi Suomeen.

– Terveysala on myös yksi Suomen kasvun tukijaloista, johon maan hallitus kohdistaa odotuksiaan ja panostuksiaan. Siksi toivomme, että hallitus tekee kaikkensa Euroopan lääkeviraston saamiseksi Suomeen, Merikallio toteaa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times