Suun kuivuus voi johtua lääkityksestä
- 03.12.2012 at 12:45
Suun kuivuminen on monien lääkkeiden yleinen haittavaikutus. Mitä useampaa lääkettä käyttää, sitä todennäköisemmin suu kuivuu.
Suun kuivuminen on monien lääkkeiden yleinen haittavaikutus. Mitä useampaa lääkettä käyttää, sitä todennäköisemmin suu kuivuu.
Kuiva suu on yleinen vaiva etenkin iäkkäillä, mutta ikä ei itsessään vaivaa aiheuta. Sen sijaan taustalla on usein lääkitys. Myös vaihdevuodet, paastot, ylipaino ja tietyt sairaudet ovat kuivan suun riskitekijöitä.
– Jos epäilee lääkityksen aiheuttavan suun kuivumista, asia kannattaa ottaa puheeksi apteekissa. Omin päin ei kuitenkaan pidä tehdä muutoksia lääkitykseensä, vaan mahdolliset muutokset tekee lääkäri, huomauttaa asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta.
Kuivan suun hygieniasta tulee huolehtia hyvin. Vähäinen syljen eritys heikentää suun suojamekanismeja, mistä aiheutuu hampaiden reikiintymistä ja suun tulehduksia. Kuiva suu hankaloittaa myös syömistä ja puhumista sekä saattaa häiritä unta, jos oireita on öisin.
– Apteekeista löytyy erityisesti kuivan suun kostutukseen ja hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Lisäksi syljen eritystä voi lisätä syömällä paljon pureskelua vaativaa ruokaa ja pureskelemalla ksylitolipurukumia, Teinilä kertoo.
Apteekkariliiton jäsenapteekit kampanjoivat turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta vaihtuvien Varmista valintasi -teemojen avulla. Nyt teemana on kuivien silmien ja kuivan suun hoito.
Myös kuivasilmäisyys on yleinen vaiva iäkkäillä. Toisaalta koneellinen ilmastointi ja näyttöpäätetyö kuivattavat myös nuorempien silmiä. Lisäksi jotkut sairaudet ja lääkkeet aiheuttavat silmien kuivuutta.
– Kuivasilmäisyys saatetaan sekoittaa allergiaan, sillä oireet ovat samankaltaisia. Silmät valuvat ja punoittavat ja niitä kirveltää ja kutittaa. Vaivan syyn varmistamiseksi kannattaakin kysyä apua apteekista. Runsas rähmä on puolestaan bakteeritulehduksen merkki ja silloin on mentävä lääkäriin, Teinilä neuvoo.
Niin kuivia silmiä kuin kuivaa suuta voi useimmissa tapauksissa hoitaa hyvin itse apteekin neuvoin. (MS)