Hyppää sisältöön

Kolmasosa syöpään sairastuneista kokee saaneensa liian vähän tietoa syövän hoidossa käyttämiensä lääkkeiden tehosta, turvallisuudesta ja laadusta.

Tieto käy ilmi kyselystä, jonka Suomen Syöpäpotilaat ry toteutti loka–marraskuussa 2023. Avoimeen verkkokyselyyn vastasi 458 syöpään sairastunutta, joista suurin osa oli naisia.

– 93 prosenttia vastaajista kertoi, että lääkkeistä oli tullut sivuvaikutuksia. Sivuvaikutukset olivat myös tärkein tekijä, joka esti lääkehoitoon sitoutumista, järjestön toiminnanjohtaja Jenni Tamminen-Sirkiä kertoo.

Valtaosa vastaajista oli kertonut lääkkeen haittavaikutuksista ammattilaiselle, kuten hoitavalle lääkärille tai syöpäsairaanhoitajalle. Vajaalle puolelle heistä tehtiin muutoksia lääkehoitoon, eli lääke vaihdettiin toiseen tai sen annosta pienennettiin.

Joka kymmenes kertoi vähentäneensä lääkeannosta omin päin tai lopettaneensa lääkkeen käytön omatoimisesti kokonaan.

– Tulos oli aika huolestuttava. Erityisesti tämä koski syövän hormonihoitoa, joka voi kestää pitkään sairastumisen jälkeen, sanoo erityisasiantuntija Emma Andersson Suomen Syöpäpotilaat ry:stä.

Tieto lääkkeen hyödyistä lisää hoitoon sitoutumista

Kyselyssä kartoitettiin myös tekijöitä, jotka edistävät syövän lääkehoitoon sitoutumista.

Tärkeimmäksi tekijäksi nousi tieto lääkkeen käytön tarkoituksesta ja lääkkeen antamista hyödyistä. Hoitoon sitoutumista edistivät myös kokemus siitä, että terveydenhuollon ammattilaisilla on kokonaiskuva hoidosta, potilaan oma motivaatio sekä tieto, mihin voi olla yhteydessä mahdollisista haittavaikutuksista.

– Syöpään sairastunut kaipaa tietoa, tukea ja toivoa. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat motivaattoreita ja tsemppareita, joita tarvitaan, jotta ihmiset jaksavat rankkojakin hoitoja, Emma Andersson kuvailee.

Kyselyn mukaan apteekin ammattilaiset ovat tärkeässä roolissa tiedon ja tuen antamisessa syöpään sairastuneille potilaille. Monet vastaajat kiittelivät suuresti apteekista saamaansa apua.

Jenni Tamminen-Sirkiä toteaa, että syöpä ei tule tyhjiöön, vaan sairastuneella on usein muitakin perussairauksia, jotka vaativat lääkehoitoa.

– Apteekin henkilökunta voi luoda potilaalle turvallisuuden tunnetta tuomalla esille, että apteekissa on kokonaiskuva potilaan lääkehoidosta. Apteekit voivat myös tukea ja neuvoa syöpäpotilaita lääkehaittojen kanssa pärjäämisessä, hän summaa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 2 times
Said to be thoughtful 6 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times