Tehokas varasto takaa lääkkeiden saatavuuden
- 10.09.2015 at 09:27
Hyvin toimiva tavaralogistiikka varmistaa sen, että asiakas saa tarvitsemansa lääkkeet apteekista mukaansa heti.
Hyvin toimiva tavaralogistiikka varmistaa sen, että asiakas saa tarvitsemansa lääkkeet apteekista mukaansa heti.
Reseptilääkkeiden toimitus on Suomen apteekeissa huippuluokkaa. Lääkkeen saa saman päivän aikana lähes 99 prosentin varmuudella.
Miten suomalaiset apteekit onnistuvat tässä? Asiaan vaikuttaa paljon se, miten tavaralogistiikka ja varastonhallinta on suunniteltu. Apteekkari Anne Hietala osoittaa, että pienikin apteekki pystyy pitämään tehokasta varastoa.
– Pyrimme Soukan apteekissa siihen, että asiakas saa haluamansa tavaran heti, eikä hänen tarvitse tulla uudestaan. Toimitamme joka päivä noin 170–180 reseptiä, joista keskimäärin 1–2 reseptilääkettä jää tilaukseen.
Valmiste voi löytyä lähiapteekista
Jos lääkettä ei löydy omasta varastosta ja hoidon aloittamisella on kiire, apteekki voi tilata sen tukusta, jolloin tuote on parhaimmillaan noudettavissa vielä samana päivänä.
Apteekki voi myös vaihtaa tuotteen vastaavaan valmisteeseen, ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai tarkistaa saatavuuden lähiapteekeista.
Apteekkien lakisääteisenä tehtävänä on tarjota alueensa kysyntää vastaava tuotevalikoima resepti- ja itsehoitolääkkeitä. Soukan apteekissa asioi enimmäkseen ympäröivän lähiön väkeä.
Vuosittain toimitettavien noin 40 000 reseptin perusteella apteekki on kooltaan pienen ja keskisuuren väliltä.
– Pienen apteekin haasteena on, ettei varasto voi olla kovin suuri, Hietala sanoo.
Aloittaessaan neljä vuotta sitten Soukassa Hietala kävi läpi rivi riviltä jokaisen tuotteen ja katsoi, miten sitä on mennyt. Hietala sai uudistettua varastonhallintaa niin, että varaston arvo pysyi samana, mutta valikoima laajeni ja tuotteiden kiertonopeus kasvoi.
Lääkkeitä riittää keskimäärin 30 päiväksi
Soukan apteekin takatilassa on vain kaksi lyhyttä varastohyllyä itsehoitovalmisteille. Henkilökunta purkaa tukusta päivittäin tulevat itsehoitovalmisteet suoraan palveluvalinnan hyllyihin – näin säästyy myös työaikaa, kun välivarastointi jää pois.
Reseptilääkkeet säilytetään pienessä varastohuoneessa, jonka kapeilla hyllyillä tuotteet sijaitsevat aakkosittain pienissä muovilaatikoissa. Lääkkeitä riittää valmisteesta riippuen keskimäärin 30 päiväksi.
Apteekkari vastaa varastonhallinnasta itse yhdessä lääketeknikkonsa kanssa. Tavaralogistiikan pyörittäminen tilaamisesta tavaroiden paikoilleen laittamiseen vie arviolta tunnin päivässä.
– Apteekkijärjestelmä Maxx on erittäin hyvä apu. Pystyn seuraamaan varastoa reaaliaikaisesti ja ajamaan erilaisia varaston valvontaan liittyviä raportteja. Jos jonkun tavaran menekki on käytännössä loppunut, sitä tilataan vasta tarpeeseen.
Apteekki ei saa myydä vanhenevia alennuksella
Apteekissa varastonhallintaan vaikuttavat lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä. Lääkkeiden hinnat päivittyvät kaikissa Suomen apteekeissa kahden viikon välein valtioneuvoston hyväksymän lääketaksan mukaisesti.
Lisäksi kolmen kuukauden välein viitehinnat saattavat muuttua merkittävästi, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisee luettelon keskenään vaihtokelpoisista valmisteista. Silloin varaston säätämisellä on iso merkitys.
– Lain mukaan apteekin on tarjottava asiakkaalle halvinta vaihtoehtoa. Yleensä pyrin siihen, että minulla on alkuperäinen valmiste ja sille 2–3 geneeristä vaihtoehtoa, vaikka suosituilla lääkkeillä saattaa olla niitä kymmenenkin, Hietala kertoo.
Hyvästä varastonhallinnasta huolimatta hävikkiäkin tulee, koska osa lääkkeistä vanhenee hyllyyn. Apteekki ei saa myydä vanhentuvia lääkkeitä alennuksella, koska hintojen on oltava kuluttajille samat kaikkialla Suomessa.