Terveydenhuollon vaikeat valinnat
- 04.02.2011 at 09:22
Kannetaanko vastuu eroamalla, kysyy Ilkka Oksala.
TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti tällä viikolla selvityksensä sikaflunssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä. Rokotteella ja sairastumisella näyttää olevan yhteys, mutta vielä on epäselvää, minkälainen. Ihmeellistä on sekin, että miksi vain Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa 4–19-vuotiaiden narkolepsiatapaukset lisääntyvät rokotteen myötä. Kyseistä rokotettahan annettiin ympäri maailmaa miljoonille 4–9-vuotiaille. Eikä mitään tapahtunut.
En ole alan asiantuntija, joten en mitenkään voi arvioida, mistä kolmen pohjoismaan muista maista poikkeava tilanne voi johtua. Luotan tässä tuleviin asiantuntijaselvityksiin.
Rokotuksen vuoksi sairastuneiden lasten ja heidän vanhempiensa tilanne on kauhea. He ovat luottaneet viranomaisten ohjeisiin ja vieneet lapsensa rokotettaviksi. Lopputulos on karmea. Nykytiedon mukaan 54 tervettä suomalaista lasta on sairastunut vakavasti.
On mielestäni niin moraalisesti kuin myös juridisesti täysin selvää, että valtion on korvattava näille perheille aiheutuneet vahingot. Valtion on sitten arvioitava, nostaako se vahingonkorvauskanteen kyseistä lääkeyritystä vastaan.
Täysin käsittämättömiä ovat sitä vastoin esitetyt vaatimukset siitä, että jonkun pitäisi erota tämän vuoksi. En ymmärrä miksi. Käsitykseni mukaan ratkaisut tehtiin parhaan sen hetkisen tiedon varassa. Suomeen hankittiin rokotetta tappavaa tautia vastaa. Nyt ei pidä unohtaa sitä, että sikaflunssa tappoi terveitä ihmisiä kaikkialla maailmassa, myös täällä Suomessa. Emme koskaan saa tietää, kuinka monta tuhatta suomalaista olisi kuollut sikaflunssaan, jollei meitä olisi rokotettu. Onneksi tätä vaihtoehtoa ei kokeiltu.
Selvää on se, että tilanne olisi toisenlainen, jos rokotepäätökseen sisältyisi jotain epäselvää. Näin ei kuitenkaan näytä olevan. Se on tehty silloisen parhaan tiedon nojalla. Saman tiedon varassa muun muassa Kanadassa, Saksassa ja Britanniassa samaa rokotetta käytettiin nuoriin ja lapsiin ilman mitään ongelmia.
Olen jo vuosia ollut täysin kyllästynyt siihen julkiseen keskusteluun, jossa aina ja joka tilanteessa vaaditaan vastuun kantamista eroamisen muodossa. Mitä vastuun kantamista se on?
Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.