Turvallista terveysneuvontaa
- 01.07.2010 at 08:58
Väärän ja jopa vaarallisen tiedon jakajia on yhä enemmän, varoittaa Ilkka Oksala.
Ilkka Oksala tarkastelee blogissaan apteekkitoimintaa vähemmän perinteisestä näkökulmasta.
LOMA alkaa ja lomamatkat. Niitä varten on syytä varautua. Aina voi jotain sattua, vaikka ei pitäisi. Jos ei muuta niin ainakin jalat hiertyvät verelle uusista lomamatkalla ostetuista kengistä, jotka tietenkin pitää ottaa heti käyttöön.
Päätin käydä apteekissa ja kysyin farmaseutilta mitä kaikkea tarvitsen matkoille muukaan otettavaan lääke- ja hoitolaukkuun. Sain erinomaisen listan hankinnoista, joilla varautua käsihygieniaan, ripuliin, hiertymiin, haavoihin, pääsärkyyn, närästykseen, allergisiin oireisiin, aurinkoon yms. Ostin kiltisti kaikki minulle suositellut asiat.
Olin ennen apteekkiin tuloa päättänyt hankkia erään lääketuotteen haavojen ja hiertymien tulehtumisten varalle. Opin 1990-luvun alussa, että haavat pitää hoitaa. Juoduin tuolloin viikoksi sairaalaan, koska hoitamaton hiertymä aiheutti verenmyrkytyksen. Sovelsin aiemmin miesten yleistä toimintaperiaatetta eli ”ei haava hoitamista kaipaa”.
Farmaseutti oli kanssani jyrkästi eri mieltä siitä, miten matkalla hiertymät ja haavat hoidetaan. Luotin hänen neuvoihinsa ja ostin ihan erilaisia tuotteita kuin mitä olin ajatellut. Luotin terveydenhuollon ammattilaiseen.
Nykymaailma on täynnä neuvoja miten terveyttä hoidetaan. Internet on pullollaan hyviä ja huonoja neuvoja. Suurin ongelma on se, mihin niistä uskaltaa luottaa. Oikeaa ja kansalaisnäkökulmasta hyvin selkeää tietoa on varmasti tarjolla enemmän kuin koskaan. Ihmiset ovat koulutetumpia kuin koskaan.
Väärän – ja osin jopa vaarallisen tiedon – jakajiakin on valitettavasti yhä enemmän. Osa heistä luulee antavansa oikeaa tietoa; osa kyynisesti sumuttaa kansaa oman etunsa vuoksi.
Sikaflunssan aikana väärää tietoa levitettiin netissä aivan käsittämättömän paljon. Aluksi viranomaisilla oli vaikeuksia oikean tiedon välittämisessä. Loppua kohden viranomaistiedotus selkeästi parani.
Jokainen pienen lapsen vanhempi tietää, että netti on täynnä ohjeita siitä miten turvaat lapsesi terveyden ja hyvinvoinnin. Osa neuvoista on hyviä, osa hölmöjä, muttei vaarallisia. Valitettavasti osa ohjeista on selkeästi vaarallisia lapsesi ja perheesi hyvinvoinnille. Näillä väärän tiedon välittäjillä ei tunnu olevan mitään vastuuta neuvoistaan. Osaa vaarallisen tiedon jakajista jopa tuetaan valtioneuvoston päätöksellä Raha-automaattiyhdistyksen varoista.
Minä ainakin luotan terveydenhuollon ammattilaisten neuvoihin. Edellytän kuitenkin heiltä, että näitä luotettavia neuvoja jaetaan nykyistä enemmän sillä kielellä mitä tavalliset ihmiset ymmärtävät sekä paikoissa missä ihmiset käyvät: esimerkiksi internetissä ja apteekeissa.
Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.