Hyppää sisältöön

Tuoreen tutkimuksen mukaan 2010-luvun alkupuolella käyttöön otettu sähköinen resepti on parantanut tiedonkulkua ja siten mahdollisesti lääkehoidon laatua ja koordinaatiota lääkärien välillä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin, vaikuttiko sähköisen reseptin käyttöönotto verenohennuslääke varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttöön. Hoitosuositusten perusteella näitä lääkkeitä ei tulisi käyttää yhtäaikaisesti kasvaneen verenvuotoriskin vuoksi.

Varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttö oli tutkijoiden mukaan yleistä ennen sähköisten reseptien käyttöönottoa. Heidän mukaansa noin seitsemällä prosentilla varfariinin käyttäjistä oli käytössä kyseinen haitallinen lääkeyhdistelmä. Lääkeyhdistelmien yleisyydessä oli myös suuria alueellisia eroja.

Tiedonkulku tärkeää etenkin harvaan asutuilla alueilla

Tutkimuksen perusteella sähköisen reseptin käyttöönotto vähensi haitallisten lääkeyhdistelmien määräyksiä peräti 35 prosentilla maaseutumaisissa kunnissa. Kaupunkimaisissa tai taajaan asutuissa kunnissa vastaavia hyötyjä ei havaittu.

Tutkimus korostaakin kansallisen informaatiojärjestelmän ja tiedonkulun tärkeyttä erityisesti harvaan asutuilla alueilla, joilla resurssit ovat rajalliset ja lääkärit joutuvat työskentelemään laajalla alueella ja etäällä toisistaan.

Tutkimus perustuu Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tilastokeskuksen maanlaajuisiin rekisteriaineistoihin vuosilta 2007–2014.

Lääkkeiden saatavuus parani

Saman tutkimussarjan toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin, voidaanko digitalisaation avulla parantaa lääkkeiden saatavuutta ilman, että potilaat altistuvat niiden liikakäytölle.
Tutkimus koski bentsodiatsepiineja, jotka ovat tehokkaita mutta mahdollisesti riippuvuutta aiheuttavia rauhoittavia lääkkeitä.

Tutkimuksen mukaan sähköisen reseptijärjestelmän käyttöönotto paransi lääkkeiden saatavuutta reseptien uusinnan helpottumisen ansiosta. Toisaalta samalla lääkkeiden käyttö lisääntyi erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Myös lääkkeiden liiallinen käyttö ja siitä aiheutuvat terveyshaitat lisääntyivät.

Ikääntyneiden potilaiden kohdalla sähköinen reseptijärjestelmä näyttää tutkijoiden mukaan sen sijaan vähentäneen lääkkeiden liikakäytön ja terveyshaittojen riskejä.

Tutkijat summaavat, että sähköinen reseptijärjestelmä helpottaa potilaiden mahdollisuuksia reseptien uusintaan ja parantaa lääkkeiden saatavuutta, mikä voi hyödyttää pitkäaikaislääkityksellä olevia potilaita, mutta saattaa toisaalta altistaa osan riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä käyttävistä potilaista lääkkeiden liikakulutukselle ja tästä johtuville terveyshaitoille. Tutkijoiden mukaan riskialttiiden lääkkeiden saatavuuden parantaminen saattaakin edellyttää lääkehoidon ja siihen liittyvien haittojen tarkempaa seurantaa sekä potilaan kohtaamista kasvokkain.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 4 times
Said to be thoughtful 1 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 2 times