Hyppää sisältöön

Tammi-kesäkuussa 2017 tyypin 2 diabeteslääkkeiden kustannukset olivat noin 0,5 miljoonaa euroa pienemmät kuin samaan aikaan vuonna 2016.

Diabeteslääkkeiden korvaustasoa leikattiin tämän vuoden alussa siten, että tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävät, veren glukoosipitoisuutta pienentävät lääkkeet siirrettiin 100 prosentin korvausluokasta alempaan, 65 prosentin korvausluokkaan.

Tämä aiheutti pelkoja, että moni diabetespotilas jättäisi kalliit lääkkeensä ostamatta.

Kelan tilastoissa näkyy kuitenkin vain lievää laskua tyypin 2 diabeteslääkkeiden kustannuksissa.

Tilastossa ovat mukana lääkkeiden kustannukset sekä potilaille että sairausvakuutukselle.

– Tammi-kesäkuussa 2017 tyypin 2 diabeteslääkkeiden kustannukset olivat noin 0,5 miljoonaa euroa pienemmät kuin samaan aikaan vuonna 2016. Mutta kun otetaan huomioon, että monet hankkivat lääkkeitä varastoon vuoden 2016 lopulla, ero ei tunnu kovin suurelta, pohtii erikoistutkija Terhi Kurko Kelasta.

Lääkeryhmien välillä merkittäviä eroja

Uusista ja kalliista lääkeryhmistä GLP-1-analogien kustannukset olivat alkuvuonna selvästi alemmat kuin vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.

Myös gliptiinien ja yhdistelmälääkkeiden kustannukset laskivat hieman.

Sen sijaan gliflotsiinien, kuten dapagliflotsiinin ja empagliflotsiinin, myynti kasvoi peräti 3,9 miljoonalla eurolla.

– Nämä valmisteet hyväksyttiin erityiskorvattaviksi vuonna 2016 ja niiden myynti oli jo nyt suurempaa kuin koko viime vuonna, Kurko kertoo.

Kelan kustannustilastojen perusteella ei siis voi sanoa, että uusien kalliiden lääkkeiden käyttö olisi merkittävästi vähentynyt.

Sen sijaan esimerkiksi gliptiinien käyttö saattaa olla osin korvaantumassa muilla tyypin 2 diabeteslääkkeillä, kuten gliflotsiineilla.

Kurkon mukaan gliptiinien myynti oli jo vuonna 2016 pienentynyt vuodesta 2015. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times