Hyppää sisältöön

Vaikean osteoporoosin eli luukadon hoitoon on saatu uusi hoitovaihtoehto, romosotsumabi. Lääke tuli vuoden alussa rajoitetusti peruskorvattavaksi vaihdevuodet ohittaneille naisille, joilla on suuri luunmurtumariski.

Romosotsumabi on monoklonaalinen vasta-aine, joka estää sklerostiini-proteiinin toimintaa. Lääke otetaan kahtena ihon alle pistettävänä injektiona kerran kuukaudessa vuoden ajan.

Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, dosentti Tuula Pekkarinen Satasairaalasta kertoo, että erityisesti lonkka- ja nikamamurtumapotilaat hyötyvät uudesta hoidosta.

– Lääke lisää uuden luun muodostumista ja vähentää luun hajoamista. Luuntiheys paranee merkittävästi ja murtumariski vähenee, hän kuvailee.

Romosotsumabin on osoitettu tutkimuksissa vähentävän uusien, röntgenillä todettujen nikamamurtumien määrää, kun sitä verrattiin lumeeseen tai alendronaattiin vuoden mittaisessa hoidossa. Hyöty jatkui myös toisen seurantavuoden ajan, jolloin naiset saivat ylläpitohoitona joko denosumabia tai alendronaattia
 

Korvattavuus murtumien jälkeen 

Romosotsumabin peruskorvausoikeus voidaan myöntää, jos vaikeaa osteoporoosia sairastavalla naisella on ollut vähintään kaksi pienienergistä murtumaa, joista toinen on nikama- tai lonkkamurtuma, ja viimeisin murtuma on sattunut kahden vuoden aikana.

– Näillä ehdoilla luuta rakentava lääke voidaan saada ensimmäiseksi luulääkkeeksi. Tämä on tärkeää vaikea-asteista osteoporoosia sairastaville naisille, Tuula Pekkarinen sanoo.

Korvattavuuden voi saada myös pienienergisen lonkka- tai nikamamurtuman jälkeen, jos luun hajoamista estävällä hoidolla ei ole saavutettu riittävää hoitotulosta tai hoito on vasta-aiheista.

Romosotsumabi-hoito päätetään aina luun hajoamista hidastavalla lääkkeellä, jotta saavutettu luuntiheys säilyy. Myös mahdollisiin sydän- ja verisuonihaittoihin tulee kiinnittää huomiota.

– Romosotsumabia saaneilla potilailla on tutkimuksissa todettu enemmän sydän- ja verisuonitapahtumia. Tästä syystä lääke ei sovi potilaille, joilla on aiemmin ollut sydäninfarkti tai aivohalvaus, Pekkarinen kertoo.

Lisää tietoa aiheesta:

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/evenity

https://www.kela.fi/laake3079
 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 10 times
Said to be thoughtful 12 times
Has raised questions 13 times
Disagreed 4 times