Hyppää sisältöön

Kun proviisori Teemu Kivijärvi ryhtyi miettimään oman apteekkiluvan hakemista, hänellä oli yksi periaate ylitse muiden.

– Perustettavaa apteekkia en hae. Siinä on hirveän iso työmäärä ja homma on riskialtista, Kivijärvi kertoo ajatelleensa.

Sitten kävi ilmi, että Järvenpäässä oli lupa haettavana. Se koski perustettavaa Järvenpään 3. apteekkia. Siis sitä, mitä Kivijärven ei missään nimessä pitänyt hakea. Mutta hän haki. Ja sai luvan. Ja joutui syömään sanansa.

– Olin lukenut lehdistä, että tätä apteekki oli Järvenpäässä kovasti odotettu ja toivottu. Se asetelma houkutti. Mukana oli paljon sattumaa ja onnea.

Ura löytyi opettajanhuoneesta

Sattumaa oli myös Kivijärven päätyminen koko apteekkialalle. Sysäys tuli eräässä opettajanhuoneessa koulussa, jossa Kivijärvi työskenteli lukion jälkeen sijaisena.

– Olin kiinnostunut luonnontieteistä, ja joku sitten sanoi, että mikset lähde opiskelemaan farmasiaa. Elettiin vuotta 1997, joten en voinut saman tien tarkistaa älypuhelimesta, että mitä se farmasia on. Niinpä menin kirjastoon etsimään tietoa. Kävi ilmi, että se oli yhdistelmä niistä aineista, jotka minua kiinnostivat.

Harkinnassa olivat myös sairaanhoitajan ja lääkärin opinnot, mutta farmasia vei voiton.

Myös yrittäjyys kiinnosti Kivijärveä jo nuorena, joten apteekkarin ura oli luonnollinen tavoite. Ensikosketus yrittäjyyteen olit tullut jo teini-iässä, jolloin Kivijärvi työskenteli jonkin aikaa erässä golfliikkeessä ja tutustui sitä kautta yrittäjyyteen.

Farmasian opintojen jälkeen hän opiskeli työn ohella kauppatieteitä.

Laajat aukiolot keräävät kiitosta

Nyt, kun takana on reilut puoli vuotta apteekkarin uraa alusta saakka perustetussa apteekissa, Kivijärvi toteaa olevansa tyytyväinen valintoihinsa.

– Tosi hyvin on mennyt, ja palaute on ollut positiivista.

Eniten asiakkaat kiittelevät apteekin laajoja aukioloaikoja. Apteekki on perustamisestaan lähtien ollut auki joka ikisenä päivänä.

– Siitä tulee kiitosta viikoittain.

Jos jokin on yllättänyt, se on apteekkarin oma toimenkuva.

– Etukäteen kuvittelin, että olisin paljon enemmän asiakaspalvelussa, etenkin kun kyse on uudesta apteekista. Mutta toimistohommat vievät päivistä valtaosan. Toisaalta henkilökunta on pyörittänyt asiakaspalvelua niin kovalla rutiinilla ja ammattitaidolla, ettei minua ole siellä juuri tarvittu.

Kivijärvi itse on tehnyt työtä taustalla ja rakentanut uudelle apteekille uudenlaisia yhteistyökuvioita.

Paikallisen taksiyrittäjän kanssa on sovittu lääketilausten kuljetuksista, ja K-Supermarketin kanssa on kesän korvalla syntynyt sopimus, että kauppa toimittaa ruokaostosten tilaajille samassa tilauksessa myös tarvittavat lääkkeet.

Myös paikallisen palloseuran kanssa tehdään yhteistyötä. Sen sijaan terveydenhuollossa on oltu koronapandemian vuoksi niin kuormittuneita, että siihen suuntaan mahdollisten avausten aika on Kivijärven mukaan myöhemmin.

Järvenpää toimintaympäristönä on Kivijärven mukaan sikäli kiinnostava, että kaupunki on kasvukeskus, johon muuttaa jatkuvasti uusia ihmisiä ja jonne rakennetaan paljon.

Apteekki tuo yhteiskunnalle säästöjä

Koko Suomen mittakaavassa ja apteekkialan kehityksessä tulisi Kivijärven mukaan panostaa nyt ennen muuta palveluiden monikanavaisuuteen.

– Digitalisaation mahdollisuuksia pitäisi hyödyntää vielä nykyistä enemmän niin, että asiakas saisi saman palvelukokemuksen riippumatta siitä, tuleeko hän kivijalka-apteekkiin vai asioiko etänä. Näen esimerkiksi tekoälyssä ja koneoppimisessa paljon mahdollisuuksia.

Samalla apteekkien farmaseuttista osaamista pitäisi Kivijärven mielestä tuoda entistä vahvemmin esiin.

– Julkisuudessa luodaan mielikuvaa, että apteekki on vain lääkejakeluyksikkö, jonka toimintaa voi tehostaa kilpailun keinoin. Apteekit pitäisi kuitenkin nähdä osana terveydenhuoltoa ja kasvattaa niiden roolia siinä.

Kivijärvi kyseenalaistaa muun muassa sen, että lääkehuollon kustannukset eriytetään muun terveydenhuollon kustannuksista. Hänen mukaansa ne tulisi nähdä yhtenä kokonaisuutena.

– Apteekki on asiakkailleen matalan kynnyksen terveydenhuollon yksikkö, joka tuo yhteiskunnalle myös säästöjä. Apteekin roolia kasvattamalla ja hyvään lääkehuoltoon panostamalla voitaisiin säästää lääkäreiden resursseja ja jopa sairaalapäiviä.

Esimerkiksi lääkäreiden ajan säästämisestä Kivijärvi nostaa apteekin mahdollisuuden vaihtaa määrätyn lääkkeen vahvuutta saatavuushäiriötilanteessa.

Kivijärven mukaan tämän tulisi olla vakiokäytäntö. Hänen mukaansa myös joitakin reseptilääkkeitä voitaisiin luokitella itsehoitolääkkeiksi, kun neuvontavastuu olisi apteekkien farmaseuttisilla osaajilla.

– Suomessa on kansainvälisestikin kehuttu apteekkijärjestelmä. Nyt, kun mietitään lääkeasioiden uudistamista, tämän järjestelmän toimivuudesta tulisi huolehtia koko maassa. Uudistukset sinänsä ovat tervetulleita ja tarpeellisia, mutta niitä tehtäessä tulisi ainakin oppia muualla tehdyistä virheistä.

Äänikirjat rentouttavat

Ensimmäiset puoli vuotta uuden apteekin uutena apteekkarina ovat tarkoittaneet sitä, ettei Kivijärvellä viime aikoina ole ollut liikaa vapaa-aikaa. Perheen Sulo-koira huolehtii isännän ulkoilusta ja kaksi lasta pitävät omalta osaltaan isän kiireisenä.

– Jos aikaa olisi, pelaisin mieluusti jotain pallopeliä, kuten squashia, tennistä, golfia tai padelia. Nyt ne ovat jääneet vähiin.

Pelien sijaan Kivijärvi on löytänyt äänikirjat. Ne auttavat rentoutumaan ja palautumaan.

Järvenpään lähiapteekki

Apteekkarina Järvenpäässä

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times