Uusia vaihtoehtoja tyypin 2 diabeteksen hoitoon lapsille
- 22.07.2019 at 10:31
Euroopan lääkevirasto suosittelee liraglutidi-pistoshoitoa (Victoza) myös lapsille tyypin 2 diabeteksen hoidossa.
Euroopan lääkevirasto suosittelee liraglutidi-pistoshoitoa (Victoza) myös lapsille tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Uusi lääke ei kuitenkaan vähennä elintapojen merkitystä.
Euroopan lääkevirasto on suositellut liraglutidivalmiste Victozan käytön laajentamista koskemaan aikuisten lisäksi myös lapsia. Tämä tarkoittaisi, että liraglutidia voitaisiin tulevaisuudessa alkaa määrätä yli 10 vuotiaille lapsille, joilla on tyypin 2 diabetes. Euroopan komission täytyy kuitenkin hyväksyä suositus ennen sen täytäntöön panoa Suomessa ja muissa Euroopan maissa.
Tällä hetkellä tyypillisimmät lääkehoidot lasten tyypin 2 diabetekseen ovat metformiini ja insuliinit. Yli puolella lapsipotilaista sokeriarvot eivät pysy hallinnassa pelkällä elintapojen muutoksella ja metformiinihoidolla ja insuliinihoitokaan ei ole ongelmaton ratkaisu. Uusia hoitokeinoja siis tarvitaan.
Tyypin 2 diabetes johtuu tyypillisimmin ylipainon aiheuttamasta insuliiniresistenssistä. Tällöin insuliinia tuotetaan ylimäärin, mutta keho ei pysty käyttämään sitä tehokkaasti. Suomessa lasten ja nuorten diabetes on pääsääntöisesti insuliinin puutoksesta johtuvaa tyypin 1 diabetesta.
Diabetesliiton ylilääkärin Pirjo Ilanne-Parikan mukaan tyypin 2 diabetesta sairastavien lasten määrä on meillä pieni verrattuna moniin muihin maihin, kuten Yhdysvaltoihin. Hän arvioi, että alle 15 -vuotiaita tyypin kaksi diabeetikkoja on Suomessa alle 100. Näiden kahden päätyypin lisäksi lapsilla esiintyy myös muutamia harvinaisempia diabetestyyppejä.
Lisää työkaluja työkalupakkiin
Tehokkaalla hoidolla yritetään pitää sokeriarvot hyvässä tasapainossa ja näin estää liitännäissairauksia. Elintapojen muutokset ruokavalion ja liikunnan suhteen ovat tärkeässä roolissa tyypin 2 diabeteksen hoidossa.
Ilanne-Parikka kertoo liraglutidihoidon helpottavan tilanteissa, joissa metformiini ei lääkkeenä sovi tai ei yksinään riitä pitämään sokeritasoa tarpeeksi alhaisena ja halutaan, että hoito tukisi painon hallintaa.
– Liraglutidihoito ei lisää painoa samalla tavalla, kuin insuliinihoidossa saattaa käydä – päinvastoin. Liraglutidilla on aikuisilla lääkkeenkäyttäjillä osoitettu olevan myös suotuisia sydän- ja munuaisvaikutuksia, Ilanne-Parikka selventää.
Lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala HUS:sta on myös havainnut tarpeen saada uusia keinoja lasten tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
– Lapsille tämän sairauden hoitoon on olemassa todella vähän lääkkeitä ennestään. Liraglutidi tulisi olemaan tärkeä lisätyökalu lastenendokrinologeille ja lasten diabeteksen hoitoon perehtyneille lastenlääkäreille, Tuomaala toteaa.
Tuomaala arvioi, että etua uudesta hoitomuodosta muodostuisi ainakin, kun hypoglykemioiden eli liian alhaisen verensokeritason vaara pienenisi verrattuna insuliinihoitoon. Lisäksi painonhallintaan saataisiin apua ainakin osalla lapsipotilaista.
Uusi hoitomuoto ei kuitenkaan tule olemaan saatavilla lapsipotilaille aivan heti. Vasta Euroopan komission hyväksynnän jälkeen asia tulee etenemään Suomessa.
– Uskoisin, että hoitopaikat alkavat suosittelemaan tätä hoitoa sopiville lapsipotilaille heti kun hyväksyntä tulee. Lasten lääkehoidossa ollaan yleisestikin aktiivisia ottamaan uusia hoitoja käyttöön, kun niitä ilmenee, Tuomaala arvioi.