Hyppää sisältöön

Kesällä uutisoitiin, että uusi Alzheimer-lääke, donanemabi, hidastaa merkittävästi sairauden etenemistä. Lääkettä ylistettiin jopa käännekohdaksi taistelussa Alzheimerin tautia vastaan. 

Translationaalisen neurotieteen professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että donanemabi on jo kolmas monoklonaalinen vasta-aine, joka on osoittautunut tehokkaaksi varhaisen Alzheimerin taudin hoidossa. Lääkkeeseen liittyy kuitenkin samanlaisia ongelmia kuin kahteen aiemmin Yhdysvalloissa hyväksyttyyn Alzheimer-lääkkeeseen, adukanumabiin ja lekanemabiin. 

– Tutkimuksissa on osoitettu, että nämä kolme lääkettä poistavat tehokkaasti aivojen amyloidikertymiä ja hidastavat henkisen suorituskyvyn laskua, kun potilaalla on lieviä Alzheimerin taudin oireita. Lääkkeisiin liittyy kuitenkin myös vakavia haittoja, ja lisäksi niiden käyttö on todella kallista, Tanila summaa.

Alzheimerin tautiin on jo pitkään yritetty kehittää lääkettä, joka liuottaisi haitallisia amyloidikertymiä aivoista. Useiden lääkkeiden kehitystyö on aiemmin keskeytetty, koska ne eivät osoittautuneet riittävän tehokkaiksi isoissa potilastutkimuksissa. 

– Lääkkeet, jotka epäonnistuivat, sitoutuivat aivoissa liukoisiin, pieniin amyloidirakenteisiin. Ne olivat hyvin siedettyjä, mutta tehottomia, Tanila kertoo. 

Uudet vasta-aineet sitoutuvat sen sijaan aivoissa saostuneisiin amyloidiplakkeihin. Tämä vaikutustapa on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä. Lääkkeet kuitenkin liuottavat beeta-amyloidia myös verisuonten seinämistä, jolloin verisuonet voivat alkaa vuotaa. 

Tutkimuksissa lääkkeiden yleisimmät haitat olivatkin turvotus ja mikroverenvuodot aivoissa. Yksittäisillä potilailla haitat olivat hengenvaarallisia. 

– Jotta haittoja voidaan seurata ja hoito tarvittaessa keskeyttää, potilaille on tehtävä säännöllisesti aivojen magneettitutkimuksia. Tämä lisää muutenkin kalliin lääkehoidon kustannuksia, Tanila huomauttaa. 

Donanemabille odotetaan myyntilupaa Yhdysvalloissa tämän vuoden aikana. Euroopassa näitä lääkkeitä ei ole vielä hyväksytty käyttöön. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times