Hyppää sisältöön

Lääkkeiden saanti helpottui tänään (4.7.) Vaasan keskussairaalaan alueella, kun vastavalmistuneessa H-rakennuksessa aloitti asiakkaille tarkoitettu apteekki.

Apteekkari Samuli Ojala kertoo, että apteekissa ei pystytä pitämään vielä varsinaisia avajaisia, koska siellä työskentelee hänen lisäkseen toistaiseksi vain yksi osa-aikainen farmaseutti ja teknistä henkilökuntaa.

– Avaamme apteekin hyvin naftilla farmaseuttisella henkilökunnalla, mutta uskon, että saamme rekrytoitua väkeä myöhemmin syksyllä.

Farmaseuteista kova pula

Ojala kertoo, että farmaseuttisen henkilökunnan palkkaaminen ei ole onnistunut suorilla rekrytoinneilla tai edes kahden suuren henkilöstövuokrausyrityksen kautta, vaikka toisin olisi voinut kuvitella. 

Tilastokeskuksen mukaan Pohjanmaan rannikolla sijaitseva Vaasa on Suomen 15. suurin kaupunki 67 000 asukkaallaan. Sairaalarakennuksessa sijaitseva apteekki on työympäristönä täysin uusi. Tilaa olisi kolmelle kokoaikaiselle farmaseutille.

– Ongelma on, että Vaasa on kaukana farmasian koulutuspaikoista, eikä alueella ole siksi farmaseuttisesti koulutettuja henkilöitä odottamassa työtä. Vaasassa on ainakin 10 farmaseutin paikkaa avoinna tällä hetkellä, Ojala kertoo.

– Lisäksi paikkakunta on kaksikielinen eli moni voi arastella puhua joko suomea tai ruotsia. Ruotsia sujuvasti puhuvia farmaseutteja valmistuu Åbo Akademista, mutta heidät rekrytoidaan jo opiskeluaikana Turun apteekkeihin, hän jatkaa.

Nopeaa helpotusta tilanteeseen ei ole luvassa. Ojala odottaa, että kesäsijaisiksi sairaala-apteekkeihin lähteneitä farmaseutteja vapautuu syksyllä työmarkkinoille. 

Farmaseuttipula on hänen mukaansa samanlainen myös esimerkiksi Oulussa, jossa hän pitää edelleen apteekkia.

– Oulussakin apteekkeihin oli vaikea saada kesäsijaisia, koska pelkästään Oulun yliopistollinen sairaala palkkasi kesäksi kymmenen farmaseuttia.

Sairaalan rakennustyöt kesken

Ojalalla on ollut muitakin ongelmia kuin henkilökunnan rekrytointi. Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen rakennustyöt ovat edelleen kesken, vaikka valmista piti olla jo huhtikuussa.

– Rakennuksen valmistuminen on pahasti myöhässä. Apteekin lisäksi rakennuksessa ei ole vielä mitään muuta toimintaa. Meidän kannalta tämä on tavallaan hyvä, että saamme apteekin kuntoon, hän pohtii.

Sairaalan 10-kerroksinen uudisrakennus aiotaan ottaa käyttöön loppuvuoden aikana. Sinne muuttaa vaiheittain Pohjanmaan hyvinvointialueen palveluita, esimerkiksi suurin osa kaupungin terveysasemista. 

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteisiin avohoidon palveluihin tullaan tekemään arviolta 330 000 asiakaskäyntiä vuodessa.

Rakennuksessa on myös esimerkiksi vuodeosastoja ja psykiatrian osastoja sekä tilaa vapaaehtoistoimijoille. Palveluita keskittämällä asiakkaiden toivotaan saavan palvelut joustavasti ja tehokkaasti samasta paikasta.

Aukioloajat sairaalan mukaan 

Apteekin aukioajat mukailevat sairaalan aukioloaikoja. Se on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-18 ja lauantaisin klo 10-16. Ojala joutuu päivystämään joka hetki itse apteekissa, kunnes saa palkattua lisää työvoimaa. 

Hän on työskennellyt aiemmin apteekkarina Vähässäkyrössä ja viimeksi Oulussa, jossa hänen apteekkinsa on sijainnut Terveystalon yhteydessä. Siksi hän arvioi tietävänsä, minkä tyyppistä lääke- ja tuotevalikoimaa Vaasassakin kaivataan.

Sairaalasta kotiutuvat voivat tarvita harvinaisempia lääkkeitä ja esimerkiksi erilaisia sidetarvikkeita ja tukia, jotka eivät kuulu apteekkien perusvalikoimaan.

Vaasan sairaala-alueelle on toivottu apteekkia pitkään.

– Itseäni jännittää, miten odotukset realisoituvat. Ovatko toiveet apteekista olleet vain vähemmistön iso ääni vai enemmistön toive, Ojala pohtii.

Viisi apteekkia sairaaloiden yhteydessä

Asiakkaille tarkoitettujen apteekkien perustaminen sairaaloiden yhteyteen on Suomessa vielä melko uutta. Sellaiset on perustettu vuonna 2018 Tampereen ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin, vuonna 2020 Espoon sairaalaan sekä tänä vuonna Porin Satasairaalaan.

Apteekkariliitto esitti vuonna 2018, että sairaaloiden yhteyteen tulisi voida perustaa nykyistä helpommin avohuollon apteekkeja ja sivuapteekkeja, jotta sairaalasta kotiutuvien potilaiden lääkehoito jatkuisi sujuvasti.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times