Hyppää sisältöön

Lääkehoidon ohjeista ja suosituksista poikkeaminen on yleistä ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa, osoittaa tuore väitöstutkimus.

TtM Markus Karttunen tarkasteli väitöskirjassaan lääkehoidon toteutumista hoitohenkilökunnalle suunnatun kyselyn avulla.

Vaikka suurin osa tutkimukseen osallistuneista hoitajista arvioi toteuttavansa lääkehoitoa turvallisesti, lähes puolet ilmoitti poikkeavansa ohjeista ja suosituksista lääkkeiden antamisessa sekä lääkehoidon vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa.

Kolmannes hoitajista arvioi, että he eivät aina valmistelleet lääkkeitä käyttökuntoon ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

– Jotta lääkehoito olisi turvallista ja tehokasta, se tulee toteuttaa ohjeita ja suosituksia noudattaen. Myös lääkkeiden vaikutuksia tulee seurata jatkuvasti yhteistyössä potilaan tai omaisten kanssa, Karttunen huomauttaa.

Potilasturvallisuutta vaaransivat erityisesti lääkkeiden murskaaminen ja kapseleiden avaaminen. Lääkemuotoon tulisi Karttusen mielestä kiinnittää erityistä huomiota, sillä läheskään kaikki lääkkeet eivät sovellu puolitettavaksi tai murskattavaksi.

Kokenut hoitaja noudattaa ohjeita

Hoitajan kokemus omasta osaamisestaan vaikutti lääkehoitoon. Mitä paremmin hoitaja koki hallitsevansa farmakologian, infektioiden torjunnan ja lääkelaskennan, sitä paremmin hän myös näytti toteuttavan lääkehoitoa.

Myös hoitajan iällä oli vaikutusta. Vanhemmat hoitajat noudattivat nuoria hoitajia huolellisemmin lääkehoidon ohjeita ja suosituksia.

Tutkimukseen osallistui lähes 500 lääkehoitoa työssään toteuttavaa hoitotyön ammattilaista, jotka työskentelivät kunnallisissa ikääntyneiden pitkäaikaishoidon yksiköissä.

Lääkitysongelmat eivät yllätä

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Annika Koivisto ei ole yllättynyt siitä, että ikääntyneiden lääkehoidossa on havaittu jälleen puutteita.

Samoja lääkitysongelmia raportoidaan kotihoidosta, palveluasumisesta ja omaishoidosta. Lääke on unohdettu ottaa tai sitä on otettu liikaa. On käytetty väärää valmistetta tai lääkemuoto on pielessä. Lääkkeiden yhteensopivuutta ei ole tarkistettu.

Lääkitysongelmien seuraukset voivat olla vakavia.

– Vaikka hoitajat tarkoittaisivat hyvää murskatessaan lääkkeitä nielemisvaikeuksista kärsivälle potilaalle, voi esimerkiksi vahvojen pitkäaikaisesti vaikuttavien kipulääkkeiden jauhaminen johtaa vakavaan yliannostukseen, Koivisto varoittaa.

Apteekeilta tukea hoitajille

Lääkehoidon ongelmia voidaan lähteä ratkomaan monilla tavoilla. Lääkkeiden koneellinen annosjakelu vähentäisi virheitä ja vapauttaisi hoitohenkilökunnan aikaa hoivatyöhön.

Lääkehoidon arvioinneissa käydään asiakkaan kokonaislääkitys läpi, tarkistetaan yhteisvaikutukset ja karsitaan mahdolliset päällekkäisyydet.

Apteekkariliitossa on lisäksi kehitetty Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelu, joka parantaa lääkehoitoprosesseja hoitoyksiköissä. Palvelu on tarkoitettu nimenomaan kotihoitoon ja palveluasumiseen.

Palvelu antaa konkreettisia työkaluja lääkitysturvallisuuden parantamiseen. Apteekin edustaja ja hoitohenkilökunta miettivät yhdessä lääkehoitoprosessin riskikohtia ja kehittävät toimintatapoja turvallisimmiksi.

– Apteekkien osaamisen hyödyntäminen vanhusten lääkehoidossa parantaisi hoitojen onnistumista, sanoo Koivisto.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times