Hyppää sisältöön

Valvira on päivittänyt apteekeille suunnattuja ohjeitaan, jotka koskevat terveyspalveluiden järjestämistä apteekin yhteydessä.

Apteekkarin ei enää tarvitse perustaa osakeyhtiötä Terveyspiste-toimintaa varten, vaan palveluntuottajarekisteröintiä voi vastedes hakea myös itsenäisenä elinkeinoharjoittajana. Myös terveyspalveluiden tilavaatimuksia on löyhennetty. Esimerkiksi terveyspalveluille varatun tilan neliömäärää ei ole enää tarkkaan määritelty.

Päivitykset helpottavat muun muassa apteekkien rokotustoiminnan aloittamista. Apteekissa työskentelevät farmaseutit ja proviisorit saivat aiemmin tänä vuonna oikeuden antaa rokotuksia tietyin reunaehdoin. Käytännössä tiukat tila- ja yritysmuotovaatimukset ovat kuitenkin hankaloittaneet toiminnan aloittamista.

Yhä useampi apteekki mukaan

Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva uskoo joustavampien vaatimusten edistävän apteekkien laajamittaisen rokotustoiminnan käynnistämistä.

– Apteekkien rokotustoiminnan aloittaminen on aiemmin ollut monimutkaisen byrokratian takana, ja se on rajoittanut apteekkien mahdollisuuksia ryhtyä tarjoamaan rokotuksia. Valviran uudet ohjeet helpottavat rokotusten käynnistämistä. Uskon, että joustavammat ehdot rohkaisevat yhä useampia apteekkeja mukaan rokotustoimintaan, Koskenkorva sanoo.

Apteekkariliiton alkuvuodesta tekemän kyselyn mukaan valtaosa apteekkareista suhtautuu rokotustoiminnan käynnistymiseen apteekeissa myönteisesti.

Palvelulle oltava riittävästi kysyntää

Koskenkorvan mukaan rokotustoiminta on hyvä esimerkki siitä, miten apteekit voivat täydentää julkista terveydenhuoltoa ja tukea hyvinvointialueita.

Tiina Koskenkorva

Apteekkien näkökulmasta rokotuspalvelulle on oltava riittävästi kysyntää, jotta sitä olisi mielekästä aloittaa. Toivottavaa on, että hyvinvointialueet tekevät päätöksiä hyödyntää apteekkeja rokotusten toteuttamisessa. Moni hyötyisi siitä, jos rokotuksen voisi saada omasta lähiapteekista.

Tiina Koskenkorva

Hän kuitenkin huomauttaa, että apteekkirokotusten laajamittainen käynnistyminen edellyttää myös hyvinvointialueilta selkeitä linjauksia ottaa apteekit mukaan rokotustoimintaan.

– Apteekkien näkökulmasta rokotuspalvelulle on oltava riittävästi kysyntää, jotta sitä olisi mielekästä aloittaa. Toivottavaa on, että hyvinvointialueet tekevät päätöksiä hyödyntää apteekkeja rokotusten toteuttamisessa. Moni hyötyisi siitä, jos rokotuksen voisi saada omasta lähiapteekista. Tästä olisi hyötyä erityisesti niillä haja-asutusalueilla, joilla suunnitellaan perusterveydenhuollon palveluverkon supistamista.

Kansainväliset esimerkit osoittavat, että rokotuskattavuus on noussut kaikkialla, missä apteekkirokotukset on otettu käyttöön.

Tilan tarjottava näkösuojaa ja äänieristystä

Edelleen rokotusten antaminen apteekissa edellyttää muun muassa vastuuhenkilön nimeämistä.

Jos apteekissa annetaan ainoastaan maksuttomia rokotteita hyvinvointialueen kanssa tehdyn sopimuksen perusteella, vastaa hyvinvointialue rokotustoiminnasta rokotusasetuksen mukaisesti.

Jos apteekissa annetaan myös muita kuin maksuttomia rokotteita, edellytetään vastuuhenkilöksi lääkäriä.

Tiloilta puolestaan edellytetään muun muassa riittävää näkösuojaa ja äänieristystä. Esimerkiksi tavanomainen sermi ei Valviran mukaan eristä ääntä riittävästi.

Tilassa tai sen välittömässä läheisyydessä on myös oltava vesipiste riittävän hygienian varmistamiseksi.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 7 times
Said to be thoughtful 3 times
Has raised questions 2 times
Disagreed 1 times